Älgpytt med rödbetor, stekt ägg och Frank Sinatra

älgpytt

Vad gör man med mat som blir över? Jag brukar alltid göra fyra portioner av våra vardagsmiddagar eftersom då får vi en god lunch till dagen efter förutom själva middagen.

Ibland blir det ju dock ändå lite över. Då ser jag det som en utmaning att skapa något av vad som än finns i kylskåpet. Detta är ett exempel som blev riktigt, riktigt bra.

Smakerna känns svenska, men det betyder inte att kocken måste avnjuta svensk dryck. Jag rekommenderar en god whisky i stil med Auchentoshan 12 Years (nr 412) och för hörselsinnet en god jazz. Frank Sinatra – Fly me to the moon kanske..?

Älgpytt med yoghurt, rödbetor och stekt ägg

2 portioner
400g Ugnsbakad, kall älgstek. (kan givetvis bytas mot valfritt kött)
3 potatisar
2 morötter
1 stor gul lök
1 klyfta vitlök
1 näve ruccola
3 salladslökar
1/2 dl färsk, hackad persilja
1 msk torkad mejram
1,5 dl grekisk matyoghurt
3 msk dijon
Salt & peppar
Olivolja
Balsamvinäger
Hela inlagda rödbetor
2 ägg

Slå upp en liten whisky, toppa av den med lite ljummet vatten och be mp3-spelaren bjuda på lite jazz.

Skala och tärna fint potatis och morot. Koka i lättsaltat vatten i ca 5 minuter.

Finhacka vitlök och gul lök. Blondera i olivolja i en stor stekpanna.

Häll i köttet skuret i fina tärningar tillsammans med potatis och morot. Fräs tills allt börjar färgas en aning.

Tillsätt tunt skivad salladslök, persilja och mejram. Rör runt försiktigt för att inte förstöra tärningarna.

Vänd ner yoghurt och dijon. Hacka ruccolan grovt och rör ner densamma. Smaka av med salt, peppar och en liten skvätt balsamvinäger.

Servera härligheten med hela inlagda rödbetor och ett stekt ägg ”Sunny Side Up”.
Det smakar underbart, krämigt och kryddigt med en perfekt konsistens. Både modernt och klassiskt. Testa ett svenskt öl till. Kanske en Wisby?

Smaklig spis vänner!

//FZ

Du kanske också gillar