Längtan till våren med Johnny Cash

Men… Igår sken ju solen som på en vacker vårdag. Frosten biter sig tydligen fast utan problem ändå… Jag var ju nästan redo att packa Lillbåten och ge mig ut på skärgårdsäventyr. Min kära fru påpekade tydligt att det nog dröjer innan sovsäckarna behöver plockas fram för den sortens övernattningar… Vädret påminner mig om en skön låt med Jahnny Cash och June Carter där de sjunger om våren i Alaska då det är minus 40°C… 🙂 .

Jag tröstar mig med att stå och pula i köket och testlaga nya recept till kokbok #2. Eftersom detta innebär att jag inte riktigt kan dela med mig av vardagsmatlagning så vill jag istället rekommendera ett recept som jag skrivit om förut. Nämligen Laxpasta med äpple. Det finns ju goda vinteräpplen som till exempel Ribston och Blenheim. Använd det som är godast helt enkelt.

Laxpasta med äpple & salladslök

2 portioner

2 port lasagnette fullkorn
200 g benfri laxfilé
2 fina äpplen
4 salladslökar
2 msk riven pepparrot
1/2 citron
1/2 dl färskost naturell
1/2 dl matyoghurt
Salt & rosépeppar
Olivolja
I kockens glas – Samuel Adams – Winter Lager
I kockens öra – Johnny Cash & June Carter – Springtime in Alaska

Bittert inser jag att vintern inte släppt taget än. Jag får väl helt enkelt acceptera läget och öppnar en Samuel Adams Winter Lager. Johnny Cash’s låt får mig lite gladare. Jag kan ju låtsas att det är vår, bara lite kallare än vanligt…

Koka pastan enligt anvisningarna.

Tärna laxen i 2×2 cm bitar. Skala och tärna äpplet, ansa och skiva salladslöken fint. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och blondera lax, äpple och i några minuter.

Pressa över 1/2 citron, salta och vrid på rikligt med rosépeppar. Vänd runt i pannan och lägg sen i yoghurt, färskost och pepparrot. Smaka av. Mer salt, peppar..? Citron, pepparrot..?

Servera med en skivad tomat och ett glas vitt, eller varför inte lite bubblat vatten med en citronskiva.

Sköt om er vänner.

//Frederik

Du kanske också gillar