Matmässan & parmesanbröd i lergryta
Hej vänner,
Igår var jag på mat – & båtmässan som vanligt och shoppade gottis, kollade in båtar och jag gick även lös på Allt Om Mat’s stora scen där jag höll ett litet ”föredrag” om lergrytor av olika slag. Det var en mycket, mycket trevlig födelsedag jag fick fira på mässan tillsammans med fru och barn och en hel del glada besökare så klart.
Väl hemma igen så var det dags att frossa i alla godsaker som inhandlats. Korvar, senap, rökta räkor, mögelostar, chutneys och en del båtkataloger. 🙂
Glädje, haha!
Normalt sett så lagar man mat på scenen och visar olika tekniker och varianter, men de 30 minuter man har på sig räcker precis till att blötlägga lergrytan så det hade varit ganska händelsefattigt tänkte jag. Därför så hade jag i förväg bakat ett bröd i lergryta som jag bjöd på. Till brödet gjorde jag en färskoströra med thaibasilika, soltorkad tomat, svartpeppar och flingsalt. Glatt & gott!
Det går hur bra som helst att baka i lergrytan. Brödet som följer nedan är ett riktigt gott och enkelt bröd som passar perfekt till en italiensk afton. Glädje!
Italienskt tomatbröd
½ pkt jäst
4 dl vatten
12 dl vetemjöl
1 dl nyriven parmesan
1 dl olivolja extra virgin av högsta klass
2,5 tsk salt
10 lättorkade körsbärstomater (finns i välsorterade butiker)
Ytterligare några tomter och flingsalt som garnityr
Smula jästen i en bunke och häll över en skvätt fingervarmt vatten. Blanda runt tills jästen löses upp och slå därefter på resten av vattnet tillsammans med 9 msk av olivoljan, osten, saltet, 10 dl vetemjöl.
Låt degen blandas väl i maskin eller för hand om du är av den skolan. Låt gå tills en smidig deg blandats. Strö över lite extra mjöl om den känns klibbig.
När degen börjar kännas klar, tillsätt de lättorkade tomaterna som innan torkats av med lite hushållspapper. Låt de knådas in rejält i degen och täck sedan hela bunken med en fuktig handduk. Låt jäsa i 1 timme.
Blötlägg grytan 30 minuter innan jäsningen är klar.
När det väl är dags för att baka brödet, lyft ur grytan och torka den invändigt. Pensla hela insidan, inklusive locket med 1 msk olivolja.
Knåda brödet och tillsätt eventuellt ytterligare lite mjöl om det klibbar. Forma en fin limpa och lägg den i grytan. Pensla med lite olja, placera ut tomaterna och strö över flingsaltet så det blir riktigt tjusigt.
Täck med lock och ställ in grytan i kall ugn. Sätt termostatet på 175°C och låt gå i 1 timme. Ta av locket och låt grytan stå ytterligare cirka 15 minuter.
Lyft ur brödet och lägg på galler för att svalna under en bakduk i minst 1 timme innan ni skär i det.
Vill ni kolla in boken som jag just släppt, där detta recept finns med bland många, många andra så finns boken i handeln. Vill ni kika på nätet så kolla in till exempel Adlibris eller Bokus.
Sofie
Hej Frederik! Jag har en fråga om mässan, är den värd att gå på? Jag och min sambo funderar på att gå en sväng på söndag, men då vi firar ett år som förlovade vill vi gärna göra roliga saker, så ska vi gå på en mässa så ska den vara bra. Eftersom vi firar så vill vi gärna frossa i god mat och god dryck, lite lyxigare sådär. Är det rätt ställe då eller är det mest bara en massa folk och stressigt?
Hoppas på svar, ha en trevlig helg!
lyxlagat
Hej, grattis på förlovningsdagen! 🙂
Hmm… Jag gissar att det är massor med folk på lördag. Matmässan är dock en mycket trevlig tillställning tycker jag. Man får köpa biljetter och vinglas för att kunna smaka alla goda drycker. Små goda delikatesser finns det ett helt ok utbud av. Jag som själv älskar chark, ost och hemmagjord senap osv tycker det är mysigt som tusan att leta efter bästa senapen till julskinkan eller en perfekt chutney till mögelosten.
Jag går med min fru varje år sedan sju år tillbaka och vi har det som tradition på min födelsedag. Dessutom älskar vi båtmässan som är i lokalen bredvid, så för vår del sitter ett besök som en finfin smäck, år efter år! 🙂
//Frederik
Peter E
Grattis i efterskott på dig my fellow Svinningebo! Då fyller väl Emelie S år idag, va…?
Hoppas allt är väl med dig och familjen! Stämmer det att det ska öppnas en skola mitt i er utsikt från huset?
Kanel och vanilj
Vilket vackert bröd!
Sofie
Frederik; Tack för svaret! Vi beslutade oss för att gå, och det ångrade vi verkligen inte. Tyvärr tog vi bilen, så min sambo fick bara smutta på all den goda drycken. Nästa år (för det här kommer bli en tradition för oss också) lämnar vi bilen hemma.
Vi fick med oss både bröd, choklad, parmesanost, olivolja och goda senaper hem, så det var ett lyckat besök!
lyxlagat
Hej hej,
Det var glädjande att höra. Visst är det väl trevligt, dock så är bilen inte att rekommendera, haha. 🙂
//F
lyxlagat
Tjena Peter E,
Har inte koll på födelsedagar, kommer bara ihåg min egen, Hahaha! 🙂
Vi hoppas på en skola. Det verkar så.
//F