Sill i dill till folket!
Nämen, regn… Vid midsommar… Det är ju inte vanligt… 😉
Här hemma håller jag på att lägga in sillar och gottis inför midsommar som firas ute på Bastuholmen där min far bor. Traditionell sillunch vid 12, midsommarstången fixas med hela öns invånare klockan 14. Dans i ring, lotteri och glada skratt. Därefter återvänder alla till sina respektive tomter och börjar i lugnaste ro fixa med grillarna. Man kan nästan ställa klockan efter doften som lägger sig över Bastuholmen klockan 18.00 då alla grillar tänds. Stor, stor glädje! 😀
Ja, som sagt här hemma regnar det så gott som oavbrutet vilket börjar bli aningen långtråkigt. Vart tog solen vägen? Jaja, gräsmattan mår väl bra i alla fall! Haha! 🙂
Här kommer ett recept ur min senaste bok som alla sillälskare bör kika i. Lyxlagat Sommarmat & Snaps;
Dill smakar ju svensk sommar som få andra ting. Oavsett om det gäller i snaps, i potatiskoket, på den gravade laxen, i skagenröran eller till sillen. Stackars Patricio som spelar bas med Eskobar när vi är ute på turné nämnde innan en resa vi gjorde till Estland att hoppas de inte har mycket dill i maten, vilket han hade hört talas om. Dill var nog den enda smaksättaren som vi kunde finna i varenda rätt vi serverades under hela vår vistelse där. Till min stora lycka och Patricios olycka. Den här sillen är inget för dilldissare, haha!
Sill i dill
1 burk inläggningssill
1 rejält knippe färsk dill
0,75 dl 12% ättika
1 dl socker
1,5 dl vatten
20 vitpepparkorn
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk dillfrön
I kockens glas: Carnegie Porter 2009 (nr 1497) – Sverige
I kockens öra: The Beatles – She came in through the bathroom window
Glädje porter att lugnt smutta på under kökstiden tillsammans med Beatlarna. Detta är en av mina favoritlåtar när det gäller just The Beatles måste jag säga. Grymt bra helt enkelt!
Koka upp lagen som alltså består av en näst intill vanlig 1-2-3 lag. Delarna har jag varierat en aning för att framhäva syran ytterligare en aning. Hoppas ni gillar det. Annars kan ni givetvis använda er av den klassiska inläggningslagen.
Denna gång tänkte jag att vi skulle koka lagen tillsammans med fänkålsfrön, dillfrön och vitpepparkorn. Det borde väl bli bra eller vad tror ni? Jag har ju så klart testat och kan meddela att det blir alldeles ypperligt bra!
Låt lagen koka upp, rör runt så att sockret löses upp och låt den därefter svalna.
Skölj sillarna, torka dem lätt och skär dem i munsbitar.
Dill ”gråter” om man hackar den, dvs den blir blöt. Därför ska den istället skäras finfint. Gör det nu vettja.
Varva sill och dill i en glasburk. Häll på den kalla lagen och täck med lock. Låt dra i kylskåp i två dygn innan servering. Dillglädje!
Glad midsommar på er vänner! 😀
//Frederik