Frikadeller i tomatsås & sparrispasta
Drömmen om att få vara med Lady & Lufsen under sin mysiga middag har funnits länge. Som gitarrist har jag tyvärr automatiskt fått rollen som den smilande, mandolinspelande kocken. Han har iof riktigt bra teknik måste jag säga.. 🙂
Här kommer min version på frikadeller.
2 portioner
400g nötfärs
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 ägg
2 msk färsk, hackad persilja
2 msk matlagningsgrädde
2 msk vatten
1/2 röd chili
2 msk ströbröd
Salt & peppar
Olivolja
1 burk hela konserverade körsbärstomater
2 msk torkad oregano
Färsk Linguine
4 st grön sparris
2 tärningar Grönsaksbuljong
Det kommer att dofta italien i köket ikväll. På med Puccini eller Verdi, slå upp ett glas rött. Bardolino kanske?
Blanda hackad gul lök, pressad vitlök, nötfärs, grädde, ägg, persilja, och finhackad chili. Rör samman ströbrödet med 2 msk vatten och rör ner i färsen efter några minuter.
Koka upp 1 liter vatten och buljongtärningar och låt sedan vattnet sjuda på svag värme.
Forma stora, runda frikadeller med en sked och kupad hand och låt sjuda i ca 5 minuter i buljongen. När alla frikadellerna är klara lyft ur dem med en hålslev och lägg åt sidan.
Buljongen skall snart användas till pastan, men sila den först.
Hetta upp olivolja i en stekpanna och bryn frikadellerna lätt. Salta & peppra, slå på en burk körsbärstomater. Mosa de flesta tomaterna med en träslev. Krydda med torkad oregano och slå på 1 dl av buljongen. Låt sjuda på svag värme.
Koka upp resten av buljongen. Nu till sparrisen; bryt av och släng den nedersta delen. Hyvla sparrisen i långa, tunna skivor med en potatisskalare, men spara topparna hela. Koka de lövtunna skivorna och de hela topparna med färsk pasta i 2-3 minuter.
Lägg upp pastan. Häll över frikadellerna i den krämiga tomatsåsen och toppa med sparristopparna.
Buon appetito!
//il Couco