Helgrillad firre & mycket gottis
Igår hade vi lite av premiär i det nya uteköket här hemma. Visst, vi har grillat många gånger redan i år (så klart), men igår var det premiär för nya kolgrillen som står på plats och skiner i solen. Temat vi körde igår (inga bilder, sorry. Glömde helt… 🙁 ) var Thai-bbq. Senast vi var i Thailand så var det ett helt gäng otroligt fina bbq-kvällar vill jag lova och då sa vi till oss själva att vi måste komma ihåg hur enkelt, underbart och magiskt gott det kan vara.
Köp hem varsin hel, fin fisk. Kanske en abborre eller en röding. Vad som helst. Ta ur den och fyll den med vitlök, smör, salt, peppar, röd- och grön chili och lime. Vira in firren i folie och grilla på indirekt värme tills den är klar rakt igenom.
Till en rätt som denna serveras grillad bakpotatis. Förkoka potatisarna i 15-20 minuter. Vira in dem i folie och grilla dem tills de är klara på indirekt värme.
En god, kryddig örtolja till är perfekt. 1/2 dl olivolja, 2 pressade limefrukter, råsocker, röd- & grön chili, salladslök och fisksås. Börja med att vispa ihop olja och limesaft. Tillsätt socker och fisksås tills såsen får lagom sötma, sälta och syra. Kärna ur och finhacka chili. Skiva salladslöken tunt. Blanda och låt dra i 30 minuter.
Givetvis grillar vi även lite majskolvar till och livet är, mina vänner, sannerligen en fest! 🙂
//Frederik
Husmorsan Anette
Vi skall visst tävla mot varandra i Toppits Save Food tävling. Lycka till önskar jag dig!
MVH
Husmorsan Anette