Gravad lax med dillstuvad potatis
Den 2a Juni 2008 kl 17.35, akterdäck. Jag hade sällskap av Ron Block’s Faraway Land i högtalarna när jag kokade min färskpotatis. Skulle gärna tagit en Nils Oscar god lager, men helgen vi nyss lämnat bakom oss är fortfarande för nära. 😉
Potatisen har sina rötter som medicinalväxt. Den odlades bland annat i den botaniska trädgården i Uppsala redan på 1660-talet. Men det var först 1724 som numera välkända Jonas Alströmer gjorde sitt bästa för att lära svenskarna att odla och äta potatis i stor skala från sitt gods utanför Alingsås. Och han lyckades ju ganska bra får man säga!
-Citat från alltompotatis.com
Gravad lax med dillstuvad potatis
2 portioner
200g gravad lax
400g färskpotatis
1,5 msk smör
1,5 msk vetemjöl
2 dl matlagningsgrädde 7%
2 dl mjölk
1 knippe dill
1 citron
Blandad grönsallad
Salt och peppar
Tvätta och skrubba potatisen. Koka den mjuk i lättsaltat vatten.
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Vispa ner mjölet så att det inte klumpar sig. Slå på mjölk och grädde. Hacka dillen och vänd ner. Pressa i en halv citron, smaka av med salt och peppar.
När du är nöjd med stuvningen så är det dags att blanda ner potatisen. Vänd runt försiktigt och låt gå varm.
Servera potatisen med gravad lax (eller rimmad om du föredrar), en rejäl grönsallad och en citronklyfta. Kokt grön sparris till är också super.
Lyxlagat!
//FZ