Rökt abborre på akterdäck

dsc_0059

Glad sommartisdag gott folk!

Jag har ofta läst om hur enkelt det är att röka själv och hur gott det blir. Allt man behöver är en liten Abu-rök eller en hemmagjord röklåda, lite rökspån och något gott att röka. Jag har dock aldrig trott på detta. Det låter ju avancerat i mina öron. Jag måste testa… Jag köpte mig en rök, lite spån och några fina abborrefiléer…
abborre

Rökt abborre

2 portioner

400 g skinn- och benfria abborrefiléer
1 citron
Nymalen svartpeppar
Salt
Serveras med färskpotatis, krispig sallad och en god kall sås.
Till detta recept behövs alltså en röklåda med rökspån.
I kockens glas: Mariestads Prima Lager (nr 1389)
I kockens öra: Cornelis – Sportiga Marie

Röken finns på till exempel Clas Ohlson och kostar inte mycket. Där finns även specialanpassade rökspån för några ynka kronor. Det är ett mycket bra köp, tro mig! Den måste stå på ett brand och röksäkert ställe utomhus, glöm inte det…

Krydda fisken med lite salt, rikligt med svartpeppar och lite pressad citron på båda sidor. Njut! Lyssna på Cornelis glädjande visa om denna ”sportintresserade” Marie… 🙂

Fyll röklådans botten med alnspån, lägg på gallret och lägg på fiskfiléerna. Precis alla delar som behövs vid rökning finns med i paketet man köper, så det är bara att köra igång.

Täck lådan med locket, ställ röken på sina ben och fyll lite mer än hälften av den lilla tillhörande koppen med T-sprit. Tänd försiktigt t-spriten och skjut in koppen under röken med den lilla ”spaden”.

Nu sköter röken resten. Här finns tid att hämta en liten pilsner och till och med provsmaka. 🙂 Efter cirka 6-8 minuter har spriten brunnit bort och filéerna är rökta vackert gyllenbruna.

Servera härligheten ljummen eller kall med en god färskpotatissallad en dag just som denna. Köp en rök mina vänner!

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Anna

    men oj vad smarrigt det ser ut. Och tack för tipset med röken, det ska jag faktiskt ta och fundera lite på 🙂

  2. Anna

    men oj vad smarrigt det ser ut. Och tack för tipset med röken, det ska jag faktiskt ta och fundera lite på 🙂