Stenugnsgrillad pizza

Hej vänner,

Glad fredag. Jag är själv ledig med barnen eftersom dagis är stängt. Snön har vräkt ner i några dagar så jag har varit iväg och köpt ruskigt snabba pulkor, haha! 🙂 Till lunch tänkte jag att jag skulle köra min nya pizzaugn som är heeeeelt overkligt cool! Weber har släppt en stenugn till klotgrillen som har en diameter på 57cm och jag körde mitt första test för en vecka sedan. Resultatet? Löjligt. Helt löjligt bra! Idag blir det alltså pizzalunch med alla snögubbar i pulkabacken här hemma!

pizzaugn, weber, kolgrillad pizza, pizzasten, grillad pizza, frederik zäll

 

När man gör pizzor vill ha man ha en otroligt hög temperatur vilket många ”vanliga” ugnar inte mäktar med. Jag har en ny, dyr och fin spis, men jag kommer inte upp i mer än 250°C där. Med min nya stenugn till grillen och en laddning briketter kommer jag på bara 10 minuter upp i över 300°C. Dessutom är stenugnen byggd med ett lågt, kupat lock som gör att luftflödet är toppen och att värmen hela tiden hålls väldigt nära stenen och det som bakas på den.

Bilden på själva pizzan nedan är dock från ett tidigare tillfälle då vi gjorde pizza i ugnen. Sist jag använde stenugnen till grillen var jag så stissig så jag glömde ta bild innan vi vräkte i oss det magiska resultatet, haha!!

pizzaugn, weber, kolgrillad pizza, pizzasten, grillad pizza, frederik zäll

Om ni inte har en pizzaugn till grillen så kan ni kika på något av mina tidigare inlägg om pizza för tips om tillagning i ugnen här.  Är ni sugna på att kika mer på stenugnen till grillen så finns det en Youtube-film från skaparna av glädjen här>> Följ bara mina instruktioner nedan så kommer det att gå som en dans, hur lätt som helst!

I kockens glas: Sierra Nevada Flipside Red IPA (11771)
I kockens öra: Josh Turner – Would You Go With Me

pizzaugn, weber, kolgrillad pizza, pizzasten, grillad pizza, frederik zäll

PIZZA RADICCHIO

4 pizzor

Degen:
50 g färsk jäst
2 tsk socker
1 tsk flingsalt
0.5 dl olivolja
3 dl ljummet vatten
7- 9 dl vetemjöl special
Fyllningen:
En god och tjock tomatsås
Radicchiosallad
Magretto i skivor (kotlettrad)
Riven mozzarella
Buffelmozzarella
Färsk oregano
Olivolja & balsamvinäger
Flingsalt & Svartpeppar
Balsamicolök:
1 rödlök i tunna skivor
1 msk olivolja
1,5 msk råsocker
4 msk balsamvinäger

Tänd en ”skorsten” fylld med briketter och låt brinna sig glödande orangea vilket tar 25 – 30 minuter.

Gör degen enligt följande. Rör ihop kryddorna med jästen, oljan och vattnet i en bunke. Vänd ner lite mjöl i taget och blanda väl tills ni får en fin och elastisk deg. Det mjöl som blir över sparas till utbakning. Jäs degen under duk i 25 minuter.

Häll briketterna i klotgrillen och sprid dem i ett jämt lager, men lämna en liten tom yta precis i framkant. Lägg på stenugnsinsatsen på grillen och stäng locket. Efter 10 minuter är temperaturen uppe i över 300°C om ni använder klassiska briketter. Använder ni steak house coals så kan ni komma upp i över 370°C. Det kommer att gå fort att tillaga era pizzor, haha!

Dags för löken. Hetta upp olivolja i en lite kastrull och fräs lökringarna utan att de tar färg. Slå på råsocker och blanda runt. Låt gå tills sockret är helt upplöst. Slå på balsamvinäger och vänd runt. Låt sjuda vidare tills en syltliknande konsitens innfinner sig, cirka 5-6 minuter. Ställ åt sidan.

Riv radicchioo i stora bitar, slå på lite olja och vinäger, salt & peppar. Kasta runt och ställ svalt.

Dela därefter degen i fyra delar och kavla ut pizzorna på välmjölat bord. Lyft över pizzan på en mjölad pizzaspade eller en bit bakplåtspapper innan montering, annars blir den svår att flytta från bordet.

Fyllningen monteras i följande ordning; Tomatsås, färska oreganoblad, balsamlökar, magretto och sist riven mozzarella. Baka av pizzan på den heta stenen i två – tre minuter med stängt lock. Den största värmen kommer längst in, därför vrider vi pizzan ett halvt varv och bakar sedan vidare i ytterligare två – tre minuter tills kanskterna är gyllene och fyllningen bubblar fint.

Ta ut pizzan och lägg på skivad mozzarella och marinerad radicchio, avsluta med lite svartpeppar och lite flingsalt.

MAGIIIIII!

Trevlig helg, haha!

//Frederik

Du kanske också gillar