Regnbåge i lergryta
God ny vecka kära läsare!
Helgen..? Otroligt kul, som alltid, haha!! Igår tog jag med mig hela familjen på galapremiär. Det var den nya Disneyfilmen Big Hero 6 som hade premiär på Rigoletto. Riktigt, riktigt bra film tyckte vi alla fyra faktiskt. Elvis (5 år) knockades nog mest av alla. Mycket superhjältar, coola prylar, action, skratt och även en hel del djup och sorgfylld känsla. Bra gjort som tusan!
Lördagen dessförinnan innehöll ett barnkalas och en ruskigt god middag som jag återkommer till i morgon, men så klart tänkte jag att vi redan idag ska fixa lite med finfin mat. Ytterligare ett recept ur min bok Lergrytor, Stekar & Långkok finner ni nedan och det är som ni ser inte bara något som smakar som det ska, det är dessutom helt fantastiskt fint att se på. Glöm nu inte bort att inte använda en och samma lergryta när det gäller fisk och kött. När ni väl tillagat fisk i en lergryta så rekommenderar jag varmt att aldrig använda grytan till något annat än just fisk. Smaken har en tendens att sätta sig rejält i grytans många små porer och ni kommer inte bli glada när ni gör en äppelkaka eller ett fläsklägg och finner tydlig fisksmak, tro mig, haha! 🙂
Njut nu av matlagningen och den ljuvliga doften som lergrytan bjuder er på. Stressa inte, enligt Mr Armstrong har vi ju All the time in the world!
I kockens glas: Domaine Laroche 2012 (79925)
I kockens öra: Louis Armstrong – We have all the time in the world
HEL REGNBÅGE MED CITRON & DILL I LERGRYTA
4 portioner
1 hel regnbåge cirka 700g
100 g sidfläsk
400 g potatis
1 fänkål
2 citroner
1 knippe dill
75 g smör
1 msk grönsaksfond
2 dl vatten
flingsalt & svartpeppar
Såsen:
1,5 dl gräddfil
0,75 dl majonnäs
30 g sikrom (röd stenbitsrom fungerar finfint som alternativ
Detta recept är för två personer men kan givetvis dubblas rakt av för fyra.
Blötlägg lergrytan i 30 minuter.
Rensa och skölj ur fisken noggrant. Fjälla den med en vass kniv från stjärt mot huvud under vatten i diskhon så slipper ni stänkande fjäll i hela köket.
Skölj citronerna väl och skiva en av dem i 3-4 mm tjocka skivor. Krydda fisken rikligt med havssalt och svartpeppar in- och utvändigt. Lägg 2/3 av dillknippet i fisken och därefter citronskivorna. Avsluta med att klicka ut hälften av smöret i fisken.
Skala och skär potatisarna i klyftor. Ansa och skär fänkålen i tunna skivor. Blanda potatis och fänkål och häll ut dem i den fuktiga lergrytan. Klicka ut smör ovanpå, häll på fonden utspädd med vattnet och avsluta med att strö över havssalt och svartpeppar.
Lägg den fyllda fisken ovanpå potatis- och fänkålsglädjen och täck den med tunna skivor sidfläsk. Lägg locket på och ställ grytan i kall ugn. Sätt termostatet på 200°C och låt grytan stå i 45 minuter. Lyft av locket och låt grytan stå ytterligare 15 minuter för fin färg.
Rör under tiden ihop såsen. Blanda majonnäs, gräddfil och rom med resten av dillen, salt och peppar. Pressa i ganska rejält med citron och smaka av. Gott? Bra! Låt stå kallt tills servering.
Släng sidfläsket som nu gjort sitt och ställ fram hela grytan på bordet. Servera med den kalla krämiga såsen och kanske några fina röda körsbärstomater. Smaklig spis gott folk!
//Frederik