Rökta ”Fall Off The Bone Ribs”

God dag kära medborgare av slaskets paradis. Hua!! När är det egentligen dags för sommar?? Tur att man kan grilla och använda sin rök året runt!

Sedan jag var på nyhetsmorgon i TV4 för några veckor sedan och pratade om min BBQ Smokey Mountain Turkey Sandwich har jag fått en hel del frågor om WSM eller Weber Smokey Mountain som den egntligen heter. Den kallas också för The Bullet pga sitt utseende… Nedan kommer ett löjligt magiskt bra tillvägagångssätt för att röka ”fall of the bones – ribs” på en WSM. Jag har försökt lägga upp det riktigt tydligt och fint, hoppas det ger svar på frågorna;

Hälften av briketterna är tända. Hälften får antändas själva under resans gång.

weber, wsm, frederik zall, lyxlagat

Några chunks av körsbärsträ & hickory ligger redo.

weber, wsm, frederik zall, lyxlagat

Röken är redo och monterad, inväntar nu rätt temperatur (ca 115-125°C) & några rejäla rökmoln! 🙂

weber, wsm, frederik zall, lyxlagat

Då är spjällen på röken. Rejält rubbade med en fantastisk kryddblandning och massor av rök. Körsbär & hickory. Glädje!

weber, wsm, frederik zall, lyxlagat 4

Nu får de ligga ostört i 90 minuter.

En timme in i rökningen ser allt fantastiskt ut. Det bolmar på bra och temperaturen är stabil på ca 125°C tack var den smarta utformningen på min Smokey Mountain och vattenkaret som sitter just över briketthållaren. Skulle vattnet dunsta helt så fyller man bara på med varmt vatten, men det är ingen större risk i denna vinterkyla…

weber, wsm, frederik zall, lyxlagat

Då har det gått 90 minuter. Temperaturen ligger stabilt på 125°C och det är dags att pensla mina spjäll med 5 delar äppeljuice, 2 delar äppelcidervinäger & 1 del olivolja. Locket på och ytterligare 90 minuter innan nästa check point! 🙂

weber, wsm, frederik zall, lyxlagat

Ok, då var det dags för folie. Mina rubbade spjäll har nu legat på röken i cirka 125°C värme i 3 timmar.

Dags för grillfolie. Jag har lagt mina spjäll i två separata foliepaket och hällt på några msk av äppeljuiceblandningen jag använde till pensling tidigare.

Temperaturen i röken är stadig på 125°C, men briketterna brinner bara i ca 4 timmar så jag har fyllt på med ett tiotal otända briketter.

Foliepaketen får ligga ostörda på röken i ytterligare två timmar.

Ja, då var det dags. Jag har gjort en egen bbq-sås som jag penslar spjällen med. Folien har jag kasserat och nu ska spjällen få ligga i ytterligare 30 min under lock, sen är det dags för krubb!

weber, wsm, frederik zall, lyxlagat

Yes, det ser ju helt otroligt fantastiskt ut!! Röken höll temperaturen 130°C nu när jag tog spjällen från gallret. Totalt 7 timmar från start till mål. Vilken makalös grej. Overklig lycka!!! Är ni sugna på mer av min BBQ så finner ni min bok om ämnet i butiker både här och där!

Smaklig spis kära rökare! 🙂

//Frederik

Du kanske också gillar