Inlagd sill till påsk

Hej vänner,

Idag tänkte jag vi kunde fixa till en grymt god och klassisk sill till påsken. Jag har ju en riktigt fin sommarbok på gång som släpps inom en mycket snar framtid och där hittar vi en stor mängd goda sillar, strömmingar och annat sommargott. Här kommer ett smakprov:

Vilken sill ska man inleda en sillbok med..? Jo, den kanske mest klassiska av alla. Inlagd sill. Smakexplosionen från denna helt otroligt goda maträtt är enastående. Jag vet inte vem som hittade på denna inläggning, men det var garanterat ett geni. Välkommen till sommarsol, underbart len och god snaps, ett bubblande öl i det immiga glaset och en fantastisk sill.

Inlagd sill

8 urvattnade sillfiléer
1 dl 12% ättikssprit
2 dl strösocker
3 dl vatten
2 skivade rödlökar
1 skivad morot
15 kryddpepparkorn
3 lagerblad
I kockens glas: Belhaven Wee Heavy (nr 1562) – Storbritannien
I kockens öra: Tomas Andersson Wij – Jag har simmat långt ut från land

Den klassiska 1-2-3-lagen används så klart många gånger i denna bok och den är enkel att komma ihåg. En del ättika, två delar socker och tre delar vatten. Koka upp och låt svalna. Svårare än så är det inte.

Just denna gång ska vi koka upp lagen tillsammans med 2 skalade, skivade rödlökar, 1 skalad och skivad morot, kryddpepparkornen och lagerbladen. Koka upp och rör så att sockret löses upp.

Tag kastrullen från värmen och låt lagen svalna helt.

Skär sillfiléerna i munsbitar. Varva sill, rödlök, morot, lagerblad och kryddpeppar i en glasburk. Avsluta med att hälla över lagen. Lägg på ett tätslutande lock och ställ sillen i kylen i minst ett dygn, gärna två.

Glatt ära livet! Vi ses på bokbloggen!

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Mrs G Http://ifalldayswereholidays.wordpress.com

    Vad lyxigt med hemmagjord inlagd sill. Oftast är man ju lite lat och köper färdig hos fiskhandlarn.
    Glad Påsk

  2. Krämig sill med sikrom & räkor | Lyxlagat

    […] ni göra en inlagd sill finner ni receptet här. För en rödbetssill och en senapssill, klicka […]