Älgstek med ugnsrostade grönsaker

Älgstek

Igår tog jag och Marie årets första båttur tillsammans. Vi tuffade sakta ut från hamnen, åkte förbi Gröna Lund och Vasahamnen och vidare genom Djurgårdsbrunnskanalen. Äntligen!

Väl hemma igen så kom svärmor över för att bli bjuden på söndagsstek. En fin älgstek som jag fått av hennes käresta stod på menyn.

Älgstek med gräddsås, svartvinbärsgele och ugnsrostade grönsaker.

STEK:
1 älgstek (1kg)
5 dl oxbuljong
2 msk hackad persilja
2 msk hackad mejram
2 msk hackad rosmarin
6 enbär (krossade)
1 lagerblad (smulat)
salt & rosépeppar
1 gul lök
1 msk smör

GRÖNSAKER:
6 potatisar
3 morötter
1 knippe salladslök
1 knippe grön sparris
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
1 msk timjanshonung
1 msk hackad rosmarin
1 msk hackad mejram
flingsalt & rosépeppar
4 klyftor vitlök

SÅS:
Stekskyn
2 dl grädde 20%
1 dl svartvinbärsgele
Maizena
salt & rosépeppar

Sätt ugnen på 200 grader och öppna en pilsner. Testa en Mariestad Prima Lager i sällskap av Monica Zetterlund. Att angöra en brygga passar ju en dag som denna…

Skölj steken och putsa den fri från eventuella hinnor eller senor. Bryn den runt om i en het stekpanna med smör, krydda den med salt, peppar, lagerblad och färska örter. Lägg steken i en gryta, stick in en termometer i den tjockaste delen och häll på buljongen. Klyfta den gula löken och lägg i grytan. Sätt in steken i ugnen och baka till önskad temperatur under lock. Ca 60 grader är ganska rosa och ca 70 grader är well done. Ös steken då och då.

Koka upp vatten med grönsaksbuljongtärningen. Bryt av den träiga delen på sparrisen och blanchera i ca 2 minuter tillsammans med salladslökarna. Lyft ur de gröna tu och lägg i skalade och delade potatisar och morötter. Låt koka tills de är nästan klara. Lägg alla grönsakerna på ett plåt. Salta, peppra, ringla över olja, vinäger, honung och strö över örterna och de oskalade vitlöksklyftorna.

När steken nått önskad temperatur, ta ut den, vira in den i två lager folie och låt vila i 15 minuter. Sätt in grönsakerna i ugnen. Sila skyn från steken och koka upp i en liten kastrull. Red av såsen med lite maizena utrört i vatten och låt koka i 5 minuter. Häll i grädden och koka upp igen. Rör ner 1 dl gele och smaka av med salt och rosépeppar.

Skär upp steken och servera söndagsmiddagen med svartvinbärsgele och en god pilsner.

//FZ

Du kanske också gillar