Wokad krabba och risnudlar

Ja, då var det med en tår i ögat dags att presentera mitt sista tävlingsrecept i tävlingen Save Food. Vi fick alltså en rejäl matkasse förra tisdagen. (Innehållet kan ni se här) Målet var att hitta på sju middagar (x 4 portioner) av detta och att lägga till så få ingredienser som bara möjligt, slänga så lite som bara möjligt och använda oss av det vi fick på ett effektivt sätt. Det som blev över har sparats till lunchlådor och vissa saker har frysts in. Inget har gått till spillo.

Det är med ett mycket nöjt och glatt humör jag kan meddela att jag i och med denna sista tävlingsrätt har använt mig av alla varor jag fick och inte lagt till en endaste ingrediens under hela tävlingen, förutom salt och peppar. Min tanke var att redan dag ett kika igenom ingredienser och lägga upp en skiss för hur jag ska klara av uppgiften och jag tror verkligen att planering och inspiration tillsammans är anledningen till att jag känner mig så nöjd med mina skapelser.

Här kommer en lista på mina sex tidigare tävlingsbidrag;

Mandelpanerad torsk med gräslöksmajonnäs

Grillad lax på planka med äpple- & romansallad

Aprikosspäckad kyckling i tagine

Rökt grillad fläskfilé med rödkålsmarmelad

Matveterisotto med chorizo & grön sparris

Frikadeller i tomat- & chilisås med potatispuré

Tävlingsbidrag nummer sju kommer här:

Wokad krabba och risnudlar

ca 4-5 portioner

1 burk äkta krabbkött
4 portioner risnudlar
2 klyftor vitlök
3 rödlökar
2 morötter
200 g sockerärtor
3 lime
1 bit ingefära, tumstor
1 röd paprika
1 kruka koriander
3 msk sesamfrön
tabasco
fisksås
sweet chilisås
japansk soja
majsolja
vatten

I kockens glas: Singha (nr 1428)
I kockens öra: Dolly & Kenny – Islands in the stream

Både till kocken och matgästerna serveras Singha. Världens bästa dryck till stark mat. Overkligt glädjande. Låten har inget som helst med maten och drycken att göra, men bra är den. Galet bra! 😀

Dela och kärna ur en paprika. Skär den i stavar, cirka 2 centimeter breda. Lägg dem i en skål och ringla över 2 msk majsolja och 10 stänk tabasco. Blanda runt och låt dra i 30 minuter. Anledningen till detta är för att jag vill ha chili i min wok, men har inga chilis kvar, så jag skapar en variant där den fina smöriga oljan tillsammans med hettan från tabasco ska förgylla paprikan så att den får en liten likhet med en röd chili. Fungerar fint faktiskt. 🙂

Nu tänkte jag vi skulle fixa till alla ingredienser och lägg upp i separata skålar som tv-kockarna gör. Det finns faktiskt en väldigt bra poäng med just den idén eftersom när man wokar så har oljan en hög temperatur och det hela ska gå raskt. Då är det bra att vara 100% förberedd…

Skala och skär tre röda lökar i båtar, lägg båtarna i en skål. Skala och skiva fint 2 klyftor vitllök, (de sista jag har kvar). Lägg skivorna åt sidan. Skala och riv fint en tumstor bit ingefära i en liten skål. Skala och tärna morötterna i mycket små, fina tärningar. Skär sockerärtorna i tunna skivor, tvätta och zesta två av limefrukterna. Släng dock inte frukterna, vi ska pressa dem senare. Skala den tredje och filéea den, dvs skär ut klyftorna med en vass kniv. Hacka klyftorna grovt. Rosta sesamfröna i en torr panna tills de får en fin, nötig doft och vackert gyllene färg.

Blötlägg nudlarna i kallt vatten i 15 minuter.

Hetta upp 1 msk majsolja i en wok eller stor stekpanna. Blondera vitlöksskivorna hastigt och vänd sedan ner paprikabitarna plus den smakrika oljan som de marinerats i. Tillsätt rödlök, morötter, sockerärtor, limezest, riven ingefära och låt fräsa under konstant omrörande och hög värme i en minut eller två. Vänd ner 1,5 msk fisksås, 1,5 msk soja, 3 msk sweet chili, de hackade limeklyftorna, 1,5 dl vatten och smaka av med tabasco. Det skall vara ganska hett.

Mer sälta? Fisksås eller soja. Mer sötma? Sweet chili. Mer hetta? Tabasco. Mer syra? Pressa i lite limejuice… När ni är nöjda med smakernas balans är det dags för nudlarna, krabbköttet och koriandern att få göra ett besök i woken.

Vänd ner dem och stäng sedan av plattan. Vänd runt så att allt blandas och täck med lock. Låt smakerna och värmen spridas och låt det hela dra till nudlarna är precis lagom mjuka. Avsluta med att garnera med lite grön, vacker koriander och strö över de rostade sesamfröna. Magiskt gott!

Eftersom vi idag hade min käre far och hans Lotta på middagsbesök så gick det åt med en rykande fart och endast en liten lunchlåda blev över. Den sätter jag tänderna i imorgon och kommer med stor glädje minnas denna tävling. Det har varit en stor glädje att få vara med.

Stort tack till arrangör och initiativtagare och även en stor bit glädje och ett tack till mina nya bloggvänner. Bevemyr, Salt & Peppar & Husmorsorna.

Ta er så klart en titt på Toppits & Save Food på facebook. Klicka på loggan nedan…

Du kanske också gillar

  1. Husmorsan Anette

    Tusen tack Fredrik, det har varit roligt att ”tävla” mot er 😉