Tidningsgrillad Röding
Tidningspapper..? I maten..? Nja, inte tvunget i maten som en krydda, men tidningspapper kan användas som hjälpmedel vid tillagningen och till exempel Fish n’ chips serverad i ihoprullat tidningspapper är ju lite av en klassiker.
Slår man upp ordet så står det; Papper för dagstidningar, baserat på mekanisk massa av färsk vedfiber eller returfiber. Det kanske även borde stå; Används även med fördel när man grillar röding. Haha!
Ja, då var det alltså dags för ett riktigt cool sätt att tillaga en fisk. Det är inte bara så att det fungerar bra och är lite kul, det är rent av praktiskt också. Man grillar alltså fisken inlindad i blött tidningspapper och det skyddar fisken från att brännas vid. Eftersom tidningspappret är rejält genomblött så tar det inte fyr på grillgallret.
När ena sidan av paketet har förkolnat och det börjar pyra lite väl så är det dags att vända på fisken. Grilla till samma resultat på andra sidan och sen är det klart.
Vid servering klipper man upp pappret längs med fiskens buk och när man sedan viker upp pappret så finner man att även rödingens skinn följer med och blottar det underbart goda, vackra som nu blir er middag. Glädje!
Tidningsgrillad röding
2 portioner
1 rejäl röding, cirka 1 kilo (urtagen och sköljd)
1 dagstidning, minst 10 helsidor
1 citron
50 g smör
1 knippe finfin dill
Havssalt & svartpeppar
Serveras med kokt potatis och krispigt grönt
Tänd er grill och fixa till en finfin glöd. Vi vill inte ha öppen eld när vi ska grilla så låt den brinna klart innan fisken hamnar på gallret.
Lägg den hela, urtagna fisken på en skärbräda. Fyll den med klickar av smöret, fint skuren dill, rikligt med havssalt och svartpeppar och avsluta med att pressa över saften av en citron.
Blötlägg en helsida från en dagstidning och rulla in fisken till ett kompakt paket. Fortsätt med ytterligare en helsida och fortsätt så tills ni rullat ihop cirka 10 helsidor.
Lägg fisken på gallret, cirka 5-7 centimeter över glöden och grilla fisken i 12 – 13 minuter på varje sida tills tidningspappret förkolnat. Skulle det mot all förmodan ta fyr i pappret så kan man stänka på lite vatten bara.
Vid servering klipper man upp pappret längs med fiskens buk och när man sedan viker upp pappret så finner man att även rödingens skinn följer med och blottar det underbart goda, vackra som nu blir er middag tillsammans med kokt potatis. Skyn som finns i fisken är en helt ljuvlig sås. Glädje!
Astrid
Hej Fredrik !
På vårvintern när jag gick i 7:e klass var vi på utflykt på skidor, min lärare hade med sej vatten , potatis och urvattnad islandssill som han drog på en pulka. Vi fick rulla in sillen i vått smörpapper och tidningar och steka den på glöd , det var så gott !!!