SVINNINGE BRYGGERI

Hej vänner,

Hoppas påsken varit fin och behaglig för er. Min påsk har varit kanonfin med både ljuvligt väder, gott sällskap och god mat. Jag fick en fråga tidigare om min Black IPA som jag bryggt i Svinninge Bryggeri som jag kallar mitt lilla hemmabryggeri och tänkte att jag skulle rapportera lite.

Jag har bryggt en del olika öl nu, några med Lilla Köksbryggeriets färdiga recept och totalt tre styck under eget namn och med 100% egna recept. Först bryggde jag en IPA under namnet Svinninge Bullet. Namnen & etiketterna på mina öl har alltid en koppling till vilken humle jag jobbar mest med. Green Bullet (Nya Zeeland) heter den humle som står för den största andelen i min IPA- Bullet är en riktigt hårt humlad IPA, nästan värd att kallas Dubbel IPA faktiskt, med tydlig och kraftfull beska av grapefruktiga toner. Små, små delikata bubblor och en kopparaktig färg på grund av en del mörk karamellmalt. 4,7% vol alk…

svinninge bullet, svinninge bryggeri, frederik zäll, hemmabryggd öl, hemmabryggeri, ipa, dubbel ipa

Näst ut av mina egna recept på brygder var Svinninge Tomahawk som jag nog anser vara en Black IPA, men jag är inte riktigt säker på vad en sann expert skulle kalla den. Det är en hyfsat humlad och besk öl som gjorts med stor del mörk karamellmalt vilket ger en bränd och lite tjärvare smak och dessutom en otroligt vacker mörkt brun färg. Jag jobbade väldigt hårt och noga vid mäskningen för att få ut allt socker ur malten och på så sätt göra den något alkoholstarkare och lite, lite sötare. (4,9% vol alc) Kul med Tomahawk (namnet hänvisar alltså till huvudhumlen som heter just Tomahawk, USA.) är att den till en början var något av en besvikelse, men allt eftersom den mognar så blir den bara godare och godare och nu till påskbordet var den riktigt, riktigt fin. Passade kanon till fet, söt & salt mat. Glädje! Tre veckor i jäskar och ytterligare fyra veckor på flaska i 21°C innan jag kylde den i matkällare. Där har den fått vila i ytterligare två veckor till toppenkvalitet! Receptet med ingredienser och koktider finns för den sanne nörden längst ned i detta inlägg! 🙂

svinninge tomahawk, brown ale, black ipa, lyxlagat, svinninge bryggeri, frederik zäll

I morgon är det så dags för mig att kyla min senaste glädjetår nämligen Svinninge Sunshine. Namnet & etiketten är klurig denna gång. Huvudhumlen är Amarillo och det finns faktiskt en enda ranch i världen som har patent på just amarillo. Ranchen heter Sunshine Ranch och ligger i Washington State, därav namnet och Mr Washington som syns på min etikett! En mjukare och mer citrusaktig Pale Ale, perfekt en varm och solig dag i Svinninge! Haha! Jag har faktiskt varit busig nog att provsmaka två stycken redan trots att de egentligen inte mognat färdigt på flaskan än. En riktigt höjdare. En lätt smörkola-aktig smak blandat med tropisk frukt och blommig citrus. Pale Ale-malt med en liten del karamellmalt och havregryn ger ett mycket vackert öl med fin fyllighet och grymt bra känsla. 4,7% vol alc.

svinninge sunshine, pale ale, lyxlagat, frederik zäll

Hoppas ni kör igång hemma också, det är hur kul som helst med ölbryggning. Vill ni komma igång så rekommenderar jag sannerligen boken Brygg Öl. Det är med hjälp av den boken som jag kommit igång och faktiskt fått fram ett par otroligt välsmakande drycker. Att det dessutom är magiskt roligt också är ju en fin bonus!

Skål!

//Frederik

RECEPT – SVINNINGE TOMAHAWK
Black IPA 

15,5 liter 75 minuter kok
Ca 10 liter öl

MALT
1730 g Crystal 100
770 g Pilsner
500 g Pale-Ale
150 g havregryn
75 min 67°C mäsk

HUMLE (pellets)
20 g Columbus/Tomahawk             75 min
10 g Columbus/Tomahawk             30 min
20 g Simcoe                                            15 min
20 g Columbus/Tomahawk              0 min

Torrhumling 15 g Columbus/Tomahawk, dag 16.

JÄST
1 pkt 11,5 g Safale US-05

PRIME
5 g strösocker per liter öl
½ dl vatten

STATISTIK
OG 1.047
FG 1.010
Vol Alc. 4,9%

3 veckor jäskar 21°C
4 veckor flaska

 

Du kanske också gillar