Squash-Carbonara
Jag hörde för några dagar sedan en person på radio som hatade alla som använder order ”fredagsmys”. Jag blir så imponerad av folk kraftansträngningar när det gäller att hata eller avsky medborgares glada stunder och livsnjutning. Verkligen väl spenderad tid! Hahaha…
Själv anser jag att chips-företaget som hittade på ordet är genier. Fler ord som beskriver glad, mysig familjetid skulle inte alls sitta fler tycker jag. Förslag; Lördagsglädje, Söndagsgos, Måndagslyx, Tisdagsgull, Onsdagslycka, Torsdagsfest… Skulle man inte vara helt nöjd med ”fredagsmys” så har ju vi i familjen Zäll redan ett alternativ. Italian Friday! 🙂
Jamies Squash-Carbonara
2 portioner
2 stora ägg
2 msk crème fraiche
25 g riven parmesan
2 tsk olivolja
60 g skivad pancetta
1/4 skivad rödlök
1/2 gul squash i tunna stavar
1/2 grön squash i tunna stavar
zest från 1 citron
små späda örter till serveringen
PASTAN:
200 g durumvetemjöl
2 medelstora sprättägg
1. Till pastan: Häll upp mjölet i en stor bunke. Gör en grop och knäck ner äggen. Rör ihop med en gaffel och knåda sedan degen i 5 minuter. Forma degen till en boll, slå in den i plastfolie och låt den ligga i kylen i 30 minuter. Kör sedan degen genom en pastamaskin eller kavla ut degen till 2 mm tjocka plattor som sedan skärs i tunna remsor.
2. Vispa i en bunke samman äggen med crème fraiche, det mesta av parmesanen och lite nymald svartpeppar. Hetta upp olivolja i en tjockbottnad stekpanna och fräs pancettan tills den är knaprig. Tillsätt löken och fräs i ytterligare 2 minuter.
3. Koka pastan i 3 minuter, eller tills den är al dente, i en stor kastrull med saltat vatten. Lägg under tiden squashen i stekpannan med pancettan i löken och fräs tills den är mjuk. Häll av kokvattnet från pastan men spara lite vatten och blanda pastan och vattenskvätten med squashen i stekpannan. Dra pannan från värmen och häll på äggblandningen. Blanda varsamt och låt såsen tjockna. Servera direkt med det som är kvar av parmesanen, det rivna citronskalet och hackade örter.
Glatt fredagsmys på er alla som förtjänar det! 🙂
//Frederik
Nebraska
Om man får komma med önskemål så skulle jag nästa fredag gärna se ett recept med tryffel. Jag har en burk ståendes, men ingen bra ide vad man ska laga på den.