Sparris- och sellerisoppa med toast

Sparrissoppa

Dagens middagstips passar verkligen vädret. Ruggigt och kallt ute öppnar ju för en rykande varm och underbart god soppa. Riktigt, riktigt njutbar mat helt enkelt! Receptet är mycket inspirerat av Mr Oliver och enligt både honom och mig så är ett pocherat ägg i soppan pricken över i:et.

Nu finns äntligen min nya bok Lyxlagat på grillen att inhandlas!!! Tjohoooo! 😀 Vill ni få koll på veckans vintips så kika här>>

Sparris- och sellerisoppa med toast

500 g sparris, utan den träiga ändbiten
3 selleristjälkar
3 salladslökar
1 gul lök
1,6 liter hönsbuljong
5 msk olivolja
Citron
Salt & Svartpeppar
Toast
Eventuellt ett pocherat ägg
I kockens glas: Petit Chablis (nr 5585)
I kockens öra: Joni Mitchell – A case of you

Börja med att skala och hacka den gula löken. Grovhacka även sellerin och salladslök. Hetta upp rikligt med olivolja i en stor kastrull och blondera lök, selleri och salladslök i cirka 10 minuter. Det ska inte ta färg…

Skär bort topparna på sparrisen och spara till senare. Dela sparrisstjälkarna i större bitar och tillsätt dem i kastrullen tillsammans med hönsbuljongen. Täck  med lock och låt sjuda i 20 minuter.

Mixa sedan soppan med en stavmixer och passera den gärna genom en finmaskig sil också. Tillsätt sparrisknopparna och låt soppan koka upp igen.

Servera den rykande het tillsammans med toast och eventuellt ett pocherat ägg.

//Frederik

Du kanske också gillar