Skärgårdstur & Mors middag

dsc_0049

Igår var jag ute i skärgården gott folk. Oj som jag längtar efter en lång sommar i skärgårdsmiljö. Inte för att jag ska klaga en enda sekund, men vi missade ju sommaren då vi befann oss på danderyds sjukhus med Elvis hela Juli. Igår fick jag alltså lite av min längtan mättad. Min kära svåger Anders (till vänster på bilden nedan) och min kära far (till höger) och jag tog en lång tur i Lillbåten. Vi skulle förbi Lindalssundet, Värmdölandet och vidare till Djurö där Anders skulle hämta deras nyinköpta båt. Äntligen! Nästa sommare blir det glädje med dubbla båtar! 🙂 Grattis familjen!

dsc_0013

Jag lovade i ett tidigare inlägg att berätta om mors middag då vi firade syrrans födelsedag. Nedan skådas en lite dålig bild, men en magisk middag.

img_0319

Vi fick rotsaker i stavar, haricots vert, renkalvsytterfilé, potatismospaj med västerbottensost samt en helt sagolik rödvinssås. Jag har inte recepten på delarna här, men jag ska se efter om mor kanske kan maila mig.

Dagens tips inför helgen är ändå att tillaga något liknande bilden. En hel stek eller köttbit i ugnen, lite rostade rotsaker och haricots vert. Gör ert bästa potatismos, vänd ner en rejäl mängd riven västerbottensost samt lite extra grädde. Rör ut det hela i en ugnsform och gratinera den i ugnen på 225°C tills den fått en vacker yta. Sist men inte minst gör en god, god rödvinssås. Och nu kommer mors hemlighet; Tillsätt en delad vaniljstång och lite riven mörk choklad under tiden såsen tillagas. Det ger en magiskt god ton. Njut i livet, njut!

//Frederik

Du kanske också gillar

 1. Caroline, Tomas, Malte och Signe

  Tänkte rapportera att Elvis ”Neo-kompis” Signe i tisdags blev utskriven från sjukhuset och väger nu hela 2330g (startade på 1217g).
  God mat verkar ni äta i alla fall, här blir det mest köttfärsås osv… En vacker dag kanske jag får tummen ur och tar inspiration från alla recept. 🙂
  Hoppas att allt är bra med er!
  Hälsningar Signe m familj

 2. frederik

  Hej på er!
  Vad roligt, Grattis! 2330g är en respektabel vikt må jag säga. 🙂
  Sköt om er och inspireras så mycket ni bara vill!
  //Frederik

 3. My©

  Hej Fredrik,

  Potatismospaj? Du måste få receptet av din mamma och lägga upp det här! Eller är det så enkelt som uppskopat mos (med äggula) uppskopat i en form och sedan riven västerbotten, gratinerat i ugn?

  Behöver du muta lilla mamsen så bidrar jag gärna med en flaska gott vin! Det där måste jag verkligen testa!

  /My©

 4. My©

  Eller så skickar du en ABC-bok och en stor dos tålamod så kanske jag läser hela dina inlägg i framtiden innan jag börjar be om recept som du faktiskt skriver ut!

  Jag måste vara en idiot, eller (förvisso) totalt nät-stressad! Sorry!

  Men tack för receptet!

  My©
  Skamsen 🙂

 5. Mats

  Hej
  I går lagade jag lammstek från Skena Gård i Sörmland. Fantastiskt kött. Till detta en rödvinssås och då ringde en klocka i bakhuvudet om din Mors tips med vaniljstång och mörk choklad i. Den såsen jag gjorde blev en stor framgång vid matbordet.
  SÅ tacka mor för tipse.

  Mats