Sjötunga med fänkålsbeurre blanc & kokta primörer

Fisk & burre blanc

Sommarsmaker in i det sista. 🙂

Jag har så svårt att släppa taget om den svenska sommaren och vill inte, vill INTE erkänna att vintern är här. Bjud på lite sommarsmaker så lyfter humöret direkt…

Sjötunga med fänkålsbeurre blanc & kokta primörer

4 portioner

Sjötungafiléer så det räcker till er alla (ca 150g per port.)
1 knippe bladpersilja
Potatis
Morötter
Grön sparris
Palsternackor
1 stort fänkålsstånd
3 schalottenlökar
2 msk vitvinsvinäger
1 dl prosecco (el torrt vitt vin)
250 g smör
Salt & peppar
Citron
I kockens glas: Torresella Prosecco Brut (import)
I kockens öra: Tom Petty – Free Fallin’

Sätt ugnen på 175°C.

Har ni fått tag på Proseccon? Grattis!!! Underbara smaker tillsammans med overkligt bra låt från Mr Petty…

Ansa och skär ner fänkålen  i små bitar. Finhacka löken och låt den koka tillsammans med fänkål, prosecco och vinäger. Reducera till hälften.

Sila bort löken och fänkålen och släng. Tillsätt rumstemparerat smör. Ta lite i taget under kraftig vispning. Ta bort kastrullen från värmen och fortsätt vispa. Smaka av med pressad citron, salt och peppar.

Koka upp rikligt med saltat vatten till primörerna. Skala och koka primörerna. Potatis ska i först sen morot, palsternacka och sista 2 minutrarna sparrisen. (Bryt av och släng den nedre biten)
Var noga med att inte överkoka något!

Ungefärliga koktider potatis ca 20-25 minuter, morot & palsternacka ca 10-20 minuter, grön sparris ca 2-4 minuter.

Under tiden det kokas skall fisken fixas. Lägg ut filéerna och krydda med salt, peppar och pressad citron på båda sidorna. Rulla ihop filéerna och lägg bredvid varandra i en ugnssäker form. Slå över fänkålsbeurre blanc och låt fisken gå i ugnen i ca 15 minuter.

Finhacka lite bladpersilja och strö över fisken så har ni en lyxmåltid värdig konungen av konungar. 😀

Bon appetit!

//Frederik

Du kanske också gillar