Sillar till midsommar
Hej vänner,
Idag är jag åter hemma efter en snabb vända ner till SVT-GBG där jag lagt berättarröst på mitt kommande tv-program. I kväll finner ni mig på Gastro Academy i Täby. Är ni sugna på en trerätters med fina drycker så är ni glatt välkomna att boka platser på hemsidan. Temat i kväll är ”metat & nätat i svenska vatten”. Glädje!
Här kommer lite silltips inför midsommar;
Löksill
1 burk inläggningssill
0,5 dl ättikssprit 12%
1 dl socker
1,5 dl vatten
1 rödlök
5 cm purjolök (det vita)
1 salladslök
1/2 gul lök
6 hela kryddpepparkorn
6 hela vitpepparkorn
6 kryddnejlikor
2 lagerblad
I kockens glas: Karlovacko (nr 1510) – Kroatien
I kockens öra: Tomas Andersson Wij – Sena tåg
Superfin låt av TAW som alltid star för klass och kvalitet. Detsamma kan man saga om den ljus öl från Kroatien som är den enda på systemet från detta land. Det borde kanske finnas lite fler pils att välja på, men hur som helst så är denna kroat en riktig höjdare. En av mina personliga favoriter när det ghäller ljus pils.
Koka upp lagen tillsammans med alla pepparkornen, kryddnejlikor och lagerblad. Låt den därefter svalna.
Skölj purjolöken väl och skär den i tunna, tunna skivor. Skiva salladslöken i 1/2 centimeter tjocka skivor och skala och skiva den röda och gula löken finfint.
Skölj, torka av och skär sillen i munsbitar. Varva sill och lök i en glasburk. Stoppa ned lagerbladen lite här och där. Avsluta med att hälla över den kalla lagen med alla smaksättande korn i.
Täck med tätslutande lock och låt vila i kylen i 2 dagar innan servering.
Lök i alla former är ju glädje och detta är då sannerligen inget undantag!
—
Sillsallad
2 saltsillfiléer
3 inlagda rödbetor plus lite lag
3 kalla, kokta potatisar
2 äpplen
1 saltgurka
3 salladslökar
1 gul lök
svartpeppar
persilja
I kockens glas: Ambar Especial (1545) – Spanien
I kockens öra: Elton John – Rocket Man
Börja med att skölja av sillfiléerna väl. Tärna därefter sillen i centimeterstora bitar. Ge rödbetor, potatisar, äpplen, saltgurka, salladslök och gul lök samma trevliga behandling och så visar det sig till sist att vi har kommit en väldigt bra bit på vägen till vår sillsallad. Ett helt gäng vackra små tärningar i olika finfina färger. Glädje!
Lägg alla tärningarna i en stor skål och blanda mycket varsamt runt. Krydda med lite peppar och ringla över några matskedar av lagen från de inlagda rödbetorna. Låt sedan hela glädjen dra i kylskåp någon timme.
Strö över finhackad persilja innan servering. En rejäl klick sillsallad på knäckebröd är helt magiskt gott!
—
Västerbottenssill
1 pkt 5-minuterssill
1 dl majonäs
1 dl gräddfil
1 dl riven västerbottensost
1 msk svensk senap
3 stänk tabasco
salt & svartpeppar
I kockens glas: Zeunerts Merke (1471) – Sverige
I kockens öra: Wannadies – You & Me Song
Grymma, underbara Wannadies som gav Eskobar en bra start på karriären i och med att de valde oss till förband på en helt galen Sverigeturné i slutet på 1999. Tack!
Rör ihop ingredienserna till oströran smaka av. När smaken sitter på plats ska sillen ner. Skär så klart sillen i små munsbitar först.
Vänd ner er ljuvliga skapelse i en glasburk och låt gärna vila i kylskåp i några timmar innan servering. Ett kumminkryddat hårdbröd till sitter som en riktigt snygg smäck, haha!
—
Alla recepten är från min bok Lyxlagat Sommarmat & Snaps. Kika in den för fler godsaker!
//Frederik