Rökt sik med gräslökmajonäs

Visst kanske det är lite tidigt att börja längta till sommaren, men dagens recept är för mig en riktigt sommrig erinran.  Givetvis funkar maten perfekt även på hösten. Testa gärna till helgens picknick eller så, riktigt lyxlagat och gott!

rökt sik, lyxlagat, frederik zäll

Rökt sik med gräslökmajonäs

4 Sikar, urtagna
600 g potatis
2 äggulor
1 msk dijon
4 dl matolja
1 knippe gräslök
1 citron
1 bunt färsk timjan
Salt & nymald svartpeppar
Abu-rök med lite alspån och några krossade enbär behövs också.

Skölj och torka av sikarna. Vik upp dem och pressa över en halv citron. Salta och peppra och lägg i några kvistar timjan i varje fisk. Vik ihop dem igen och lägg dem i röklådan.

Fyll bränslekoppen ända upp till kanten med t-röd. Kolla instruktionerna till er ABU-rök så att rökningen går rätt till. Jag brukar lägga ner lite enris eller krossade enbär tillsammans med alspån i röklådan. Tänd bränslekoppen varsamt, skjut in under röklådan och låt brinna ut vilket tar virka 15-17 minuter. Fisken är klar. Lägg dem åt sidan med skydd för de hungriga fiskmåsarna. Njut av en kall en…

Koka potatisarna i välsaltat vatten tills de är klara.

Gör en majonäs genom att blanda 2 rumstempererade äggulor med lite salt, peppar och 1 msk dijon i en bunke. Vispa sedan långsamt, långsamt ned 4 dl matolja, droppe för droppe.

Tillsätt därefter skuren gräslök. Smaka av med citron, salt och svartpeppar.

Servera de ljumma sikarna med utsökta potatisar och den smakrika majonnäsen. Glädje, glädje!

//Frederik

Du kanske också gillar