Crème Brûlée med svartvinbärssås

Tjenahejsan kära läsare,

Idag är det dags för godis. Tidernas bästa dessert finner ni nedan!

På söndag fyller jag år och min fru frågade nyligen vad jag vill ha för tårta. När jag sedan svarade så svarade jag tydligen fel. Underligt, eller hur..? Jag ville ha en prinsesstårta så klart, men det var uppenbarligen fel svar. Då ville jag ha en Schwarzwald, men det var tydligen inte heller rätt. Jisses!! 🙂

Efter mycket om och men så har jag nu önskat mig éclairer istället och det gick att förhandla igenom, Haha! Glädje!

För er som inte ska fika hos mig på söndag, här kommer en finfin goding av lite annat slag;

creme brulee, lyxlagat, frederik zäll

Crème Brûlée med svartvinbärssås 

1 vaniljstång
2 dl mjölk
3 dl grädde
2 msk socker
6 äggulor
råsocker till gratinering
Svartvinbärssåsen:
2 dl svarta vinbär
4 msk vatten
3 msk florsocker
2 krm vaniljsocker

Sätt ugnen på 125°C.

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp grädde tillsammans med mjölk, socker, vaniljstång och vaniljfrön.

Ta bort kastrullen från värmen direkt efter uppkok. Lyft ur vaniljstången.

Vispa upp äggulorna i en bunke. Slå över vaniljgrädden under vispning. Häll över smeten i portionsformarna. Grädda brûléerna i vattenbad mitt i ugnen i ca 40 minuter.

Rör ihop alla ingredienser till såsen och mosa bären lätt med en gaffel. Låt dra i några minuter så att sockret löses upp. Passera därefter godsaken genom en finmaskig sil. Låt stå svalt till servering.

Är era brûléer klara nu? Låt dem då svalna och förvara dem i kylen till servering. Strö över ett tunt lager råsocker och bränn med en liten gasolbrännare tills sockret karamelliserats. (Saknar ni sådan så använd ugnen. Grill 250°C. Var försiktig så att det inte bränns för hårt.)

Ringla över lite sås och servera bums. Hepp! Godast i stan!

Du kanske också gillar