Rökiga bbq-burgare

Hamburgare

Hamburgare finns ju i oändligt antal varianter. Min version är väl beprövad vill jag lova och den är mycket uppskattad. Har ni en egen rök hemma så är det riktigt läckert att röka burgarna i den innan de läggs på grillen. Då kan ni utesluta liquid smoke från receptet. Annars gör ni helt enkelt som nedan så har ni påbörjat en ruskigt glädjefylld kväll.

Ta er även bums in till bokbloggen där Skottlands drycker kikas på och då pratar jag inte om whisky…

Här kommer mina burgare. Receptet är plockat ur min språjlans nya bok Lyxlagat på grillen.

Rökiga Hamburgare med BBQ-sås

4 portioner

Burgarna
800 g nymald nötfärs
2 msk ströbröd
4 msk vatten
2 msk liquid smoke
1 dl hackad bladpersilja
2 st röd chili
Salt och cayennepeppar
4 skivor grovt lantbröd
Tillbehör: sallad, tomat, lök, ost, bacon…
BBQ sås
1/2 gul lök
1 burk konserverade körsbärstomater
2 msk muscovadosocker
2 msk rökig whisky
I kockens glas: Nils Oscar Pils (nr 1454) – Sverige
I kockens öra: Charlie Rich – I’ve Got Mine

Fixa klart bbq-såsen först. Riv löken och blanda den med körsbärstomaterna, whiskyn och sockret. Koka upp det hela och mosa tomaterna lätt med en träslev. Låt glädjen puttra i tio minuter. Häll sedan över såsen i en skål och låt den svalna.

Tänd grillen, slå upp en pils i glaset och höj stereon rejält. Charlie Rich är konung och du är kock. Njutning utlovas!

Blanda liquid smoke med vatten och rör ner ströbrödet. Låt svälla något. Dela och kärna ur den röda chilin. Hacka den finfint.

Blanda färsen med chilin, ströbrödsmixen och den finhackade persiljan. Smaka av med salt och cayennepeppar. Fukta händerna med lite vatten och forma smeten till fyra stycken fina, stora hamburgare.

Torka av grillgallret och olja in det lätt. Grilla burgarna i halster eller direkt på gallret. Grilla burgarna några minuter på varje sida till önskat resultat. Givetvis kan man använda termometer för att uppnå perfekt resultat.

Grilla även brödet och servera burgarna med mängder av lyxiga tillbehör. Livskvalitet mina vänner!

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Hamburgeses, tack! :-) | Lyxlagat

    […] hemma är det dock hamburgeses på menyn. Glädje! Vill ni göra en grymt god egen bbq-sås så kika här. Senast jag gjorde burgarna så hade jag Sweet Baby Ray’s BBQ-sås hemma och den går […]