Pepparrotsöverbakad lax
Förutom att jag råkade ta bilden utan rödbetor så är det här ett recept som vi från början fann i någon månadstidning, vet inte vilken eftersom det är ett litet urklipp. Därefter har jag alternerat receptet och vridit och vänt tills det blev som jag tycker är bäst. Det receptet finner man numera i min första bok Lyxlagat Hemma och det är en riktig höjdare. Även Elvis gick igång som tusan på detta. Gott som bara den! 🙂
När jag och Marie blev ett par bodde hon i en etta på Bygdevägen i Sollentuna. Jag bodde då i en liten tvåa på Östermalm och vi pendlade glatt däremellan. Jag minns med stor lycka en av de första middagarna Marie bjöd mig på hemma i hennes lya. Gott är det och jag tycker ni ska testa detta härliga, smakfyllda äventyr en vinterdag då era smaklökar behöver lite uppmuntran.
Kolla även in min boklogg vänner.
Pepparrotsöverbakad lax med ugnsbakade rödbetor
4 portioner
1 vacker, benfri laxsida med skinn ca 700g
600g färska rödbetor
1 knippe timjan
2 msk olivolja
3 msk idealmjöl
2 äggulor
4 msk riven pepparrot
1 ½ dl ströbröd
4 msk hackad persilja
3 msk smör
1 dl turkisk yoghurt
1 dl lätt crème fraiche
2 msk dijon
1 tsk timjanshonung
1 citron
Flingsalt
Salt & svartpeppar
I kockens glas: Staropramen Dark (1632) Tje
I kockens öra: John Denver – Take me home, Country roads
Blanda ihop yoghurt, crème fraiche, honung och senap. Smaka av med salt och peppar och ställ svalt.
Sätt ugnen på 175°C och öppna en mörk Staropramen. Slå dig ner ett tag och lyssna igenom låten. Grymt bra sångare & låtskrivare! Det finns ett livealbum som heter ’An Evening with John Denver’ som är riktigt, riktigt bra.
Skala rödbetorna och skär dem i olikformade men ungefär lika stora bitar. Ca 3 x 3 cm brukar bli bra. Använd plasthandskar så slipper ni få missfärgade händer. Hacka timjan och strö över tillsammans med två nypor flingsalt. Ringla över olivolja. Blanda allt väl i en ugnsform. Stek rödbetorna i nedre delen av ugnen. Vänd runt dem lite då och då.
Rödbetorna tar ca 30-40 minuter. Under tiden de står i ugnen så pular vi med fisken. Ta fram tre fat. Blanda salt, peppar och mjöl på det första, äggulor och riven pepparrot på nästa och ströbröd och persilja på den sista.
Dela laxen i portionsbitar. Vänd den skinnfria sidan på laxen i mjölet sedan i äggblandningen och sist i ströbrödet. Hetta upp lite smör och stek laxen på hög värme med skinnsidan nedåt i ca 3-4 minuter. Ta stekpannan från värmen.
När det återstår 10 minuter på betorna skall stekpannan med laxen in i ugnen. Höj temperaturen till 200°C, grill och gratinera laxen högt upp i ugnen tillsammans med betorna tills de är klara och laxen blivit gyllenbrun.
Serveras med ett glas öl en mörk och kylig decemberkväll. Njut mina vänner!