Lergryta & iskall promenad
Elvis och jag tog oss en tur ner till vattnet och det är riktigt bitande kallt kan jag meddela. När vädret är som det är så är det läge för höstgrytor, långkok och stekar hemma hos oss. Jag håller på med en bok i ämnet höst/vintermat, men jag har ju även en riktigt fin bok med samma tidsera i bagaget, nämligen Lyxlagat i Lergryta. Jag har för övrigt skrivit om den boken på bokbloggen idag…
Dagens recept är hämtat ur den boken;
Sjömansbiff med Nils Oscar Rökporter
4 portioner
600 g framdel av nöt (bog, märgpipa, högrev)
600 g fast potatis
3 gula lökar
1 flaska Nils Oscar Rökporter (5 dl)
3 dl vatten
1,5 msk kalvfond
1 dl finhackad blad persilja
1 msk finhackad timjan
1 msk finhackad körvel
1 lagerblad
10 hela vitpepparkorn
2 msk japansk soja
2 msk smör
Saltgurka
I kockes glas lockar en liten Glenmorangie Signet
I kockens öra hörs Monica Zetterlund sjunga visan Höst
Blötlägg den vackra grytan i 30 minuter och njut av underbara Monica Zetterlund.
Skär köttet i strimlor och banka sedan lätt ut strimlorna till plattor med en köttklubba.
Skala lök och potatis. Skiva potatisen i 1 cm tjocka skivor och skiva löken mycket fint.
Hetta upp smöret i en stekpanna. Bryn löken och köttet. Ta sedan stekpannan från värmen.
Varva potatis, kött, och lök i lergrytan. Strö över lite timjan och körvel. Avsluta med ett lager potatis.
Vispa ur stekpannan med vatten och fond. Häll det hela i grytan. Häll även över 4 dl av den goda portern. Jag vet, det blir en dl över… Varsågod…
Slå på soja och lägg ner vitpepparkornen tillsammans med lagerbladet.
Lägg på locket och ställ grytan i ugnen. Sätt ugnen på 150°C och låt stå i 1 timme och 30 minuter.
Strö över finhackad persilja innan servering och avnjut med en kall pils, ett gott hembakat bröd och krispig saltgurka. Lyx i lera!