Pasta Provençale med Kolja

Hej vänner,

God måndag! Idag kommer ett finfint fiskrecept och detta publicerade jag på Norsk Fisk Facebook i fredags. Då fick jag en kommentar som ifrågasatte ansjovis i receptet. Visst är det vanligt att använda sardeller som sälta i maträtter, men jag brukar nog oftare använda just ansjovis faktiskt. Gillar sältan, sötman och smörigheten som finns i ansjovis och smaken är så väldigt mjuk och fin när man använder den som i rätten nedan så det blir ju inte en tydlig ansjovissmak utan rollen blir bara en rik och fin smaksättare.

Som svar på kommentaren skrev jag också att recepten skall alltid, jag menar alltid, ses som inspiration och inte lagboöcker. Gör som ni vill, gör gott! 🙂

pasta provencale lyxlagat

 

PASTA PROVENÇALE MED KOLJA & ANSJOVIS

4 portioner

4 portioner spaghettini alt spaghetti
500 g Norsk kolja eller annan vit fisk typ torsk eller sej.
4 stora, mogna, röda tomater
En finfin olivolja
5 klyftor vitlök
1 torkad het chilifrukt
4 ansjovisfiléer, mosade
150 g babyspenat
Bladpersilja
Citron
Havssalt & nymald svartpeppar

Avskinna och bena ur fisken noga. Skär den i ungefär 3 centimeter långa, smala strimlor. Pressa över lite citronsaft och ställ åt sidan.

Klyfta tomaterna och skär bort kärnhuset. Grovhacka det kvarvarande köttet. Skala och skiva vitlöksklyftorna så fint ni kan.

Koka upp vatten, salt som havet och koka pastan enligt paketets instruktioner.

Hetta samtidigt upp cirka 5 msk olivolja i en stekpanna och vänd runt fiskstrimlorna tills de är vita och tillagade. Lägg fisken åt sidan på ett fat och håll varmt. Se till att inte ha sönder fiskbitarna.

Vänd ner vitlöken och lätt krossad torkad chili och låt det fräsa i olivoljan. Efter cirka 3 minuter i pannan, tillsätt ansjovisfiléerna och tomathacket. Krydda lätt med salt och peppar. Finhacka persilja och blanda ner tillsammans med babyspenaten.

När pastan är klar, häll av vattnet och häll pastan i en står skål. Blanda mycket varsamt fisken med spenat och tomatfräset och häll det sedan över pastan. Pressa över rikligt med citronsaft, strö över havssalt och svartpeppar och servera bums.

Gärna med en krispsallad eller en skiva lantbröd. Löjligt enkelt och underbart gott!!

Du kanske också gillar