Pasta med söt tomat- och räksås
Här har vi en enkel anrättning som smakar utsökt. Till en början tyckte jag att smakerna inte riktigt satt på plats, men allt eftersom pastan sög upp mer och mer av såsen så blev det godare och godare och när vi ätit färdigt hade vi fått avnjuta en riktig höjdare. Jag tror hemligheten är att blanda såsen med pastan och låta det hela stå och dra i några minuter innan servering. Viktigt är också att under tiden man äter vända runt pastan då och då så att den hela tiden blandas med den goda såsen.
Klicka in er på min andra blogg där veckan är fylld av whisky, whisky och whisky! 🙂
Pasta med söt tomat- och räksås
4 portioner
8 stora, mogna tomater
400 g skalade räkor
2 klyftor vitlök
zest från 1 citron
4 portioner pastaskruvar
1,5 dl grädde
3 msk Madeira
1 knippe bladpersilja
Smör & olivolja
Salt & svartpeppar
I kockens glas: Manifesto Inzolia Chardonnay 2008 (nr 6258)
I kockens öra: Pavarotti – Rigoletto
Börja med att skala tomaterna. Då skållar man dem först. Skär ett litet kryss i tomaterna och koka dem i 30 sekunder. Lyft ur dem, låt svalna något och dra sedan av skinnet. Hacka dem grovt.
Skala räkorna, skala och finhacka vitlöken och hacka persiljan grovt.
Koka upp saltat vatten till pastan i en stor kastrull och hetta upp två klickar smör i en sautepanna.
Koka pastan enligt förpackningens instruktioner. Fräs vitlök, och räkor tillsammans med tomathacket och zest från en vältvättad citron.
Slå på Madeira och grädde och låt puttra i några minuter tills pastan är nästan klar. Slå av pastavattnet och skölj för guds skull inte pastan i kallt vatten. Häll istället tillbaka den i sin kastrull, ringla över lite olivolja och täck med lock.
Smaka nu av såsen med salt, svartpeppar och eventuellt lite citron. Smaken ska vara mjuk, smaklig och lite söt. Strö över hackad persilja och häll såsen över pastan. Låt dra i två-tre minuter tills pastan känns al dente.
Buon apetito!
//Frederik