Penne all’arrabbiata

Pasta

Italian friday ligger runt hörnet och väntar på oss här ute på landet. Förra veckan blev det en penne all’arrabbiata som var riktigt, riktigt utsökt. Denna med sidfläsk som smaksättare. Här på bloggen finns även en annan variant där sardeller låg som smaksättare i denna ljuvliga pastaanrättning. Här finner ni det receptet>>

Veckans tema är whisky. Klicka här för att läsa mer om livets goda…

Penne all’arrabbiata

4 rejäla portioner

100 g sidfläsk
500 g mogna tomater
1 gul lök
2 klyftor vitlök
400 g torkad penne (pastarör)
2 msk smör
2 små röda chilifrukter
1 knippe bladpersilja
50 g parmesan
Salt & nymald svartpeppar
I kockens glas: Ronchedone 2006 (nr 75801)
I kockens öra: Andrea Bocelli – Canto della Terra

Det makalöst smörigt, kryddigt underbara vinet sitter som en smäck med maten och musiken. Perfekt!

Skolla tomaterna i kokande vatten och skala dem när de svalnat något. Grovhacka fruktköttet och passera sedan genom en finmaskig sil.

Skär sidfläsket i fina strimlor, skala och finhacka lök och vitlök.

Koka upp saltat vatten och koka pennen hälften av dess koktid enligt förpackningen.

Smält under tiden smöret i en stor sautépanna. Fräs fläsket tillsammans med lök i några minuter. Det ska inte ta färg. Tillsätt sedan hackad vitlök och chili (delad på längden) och passerade tomater. Rör om, salta och peppra lätt och låt sjuda på svag värme.

Häll av pastavattnet och låt den halvfärdiga pastan rinna av. Vänd ner den i såsen och låt den gå klart i sautépannan. Pastan ska bli al dente, dvs klar men med ett fint tuggmotstånd kvar.

Finhacka persilja och strö över. Lyft ur chilin och smaka sedan av med salt och peppar. Riv över en sjukligt stor mängs parmesan vid servering.

Italiensk glädje!

//Frederik

Du kanske också gillar