Örtmarinerad kyckling och tomatsallad

Örtmarinerad kyckling

God måndag på er vänner,

Normalt sett så har jag ju bloggat för länge sedan så här dags, men vi har en krasslig liten son i familjen så förmiddagen har varit mindre inspirerande på vårdcentralen, men så är ju föräldralivet… 🙂

Här kommer ett rysligt trevligt grillrecept med grekiska smaker och dofter som sprider sig på ett underbart sätt runt grillplatsen. Stor, stor glädje!

Givetvis är det också dags att kolla in vilket magiskt verk som utsetts till veckans bok på in bokblogg. Kolla här>>

Örtmarinerad kyckling och tomatsallad

2 portioner

Kycklingen
400 g kycklinglårfiléer
1 citron
1 bunt färsk oregano
10 stora, fina salviablad
2 klyftor vitlök
Potatisspetten
10 färskpotatisar
10 gula steklökar
Tomat- och löksalladen
2 stora mogna tomater
1 stor rödlök
75 g fetaost
Vi behöver även lite rödvinsvinäger, e.v.olivolja, salt och nymald svartpeppar.
I kockens glas: Mythos Lager (nr 1396)
I kockens öra: The good, the bad & the ugly

Börja med att marinera kycklingen. Putsa filéerna fria från skin och eventuella senor. Lägg dem i dubbla plastpåsar.

Pressa vitlöksklyftorna i en bunke. Tvätta och zesta citronen, finhacka örterna och ringla över rikligt med olivolja och pressa över halva citronen. Salta och peppra. Vispa ihop marinaden och häll den i påsen med kycklingen. Förslut påsen och blanda noga så att all kyckling blir fint insmetad i marinaden. Låt ligga i kylen i 2 timmar. Vänd då och då.

Tvätta potatisarna och skala steklökarna. Koka potatisarna nästan klara i saltat vatten. Förväll även löken i cirka 3 minuter. Låt allt svalna så att det är mer hanterbart och trä sedan upp godsakerna på grillspett. Ringla över olja, salt och svartpeppar.

Skölj och skiva tomaterna tunt. Skala och skiva rödlöken på en mandolin så att den blir riktigt, riktigt tunn. Blanda tomat och lökskivor på ett fat, strö över fetaosten och avsluta med att ringla över rödvinsvinäger, olivolja, salt och svartpeppar. Låt stå svalt tills servering.

Tänd grillen, avnjut en magiskt god pils och sitt ner…

30 minuter senare… Mmmm…

Lägg kycklingen på grillen och gör detsamma med potatisspetten. Grilla även den andra halvan av citronen med fruktköttet nedåt mot grillgallret.

Grilla tills allt fått fin färg och kycklingen är helt genomstekt. Lägg upp kycklingen på ett fat och pressa över den varma, mjuka citronen. Servera hela härligheten tillsammans med potatisspetten, salladen och varför inte en vitlökshet tzatziki.

Du kanske också gillar