Mer sill till folket!!!
Hej vänner,
Ja, jag måste helt enkelt slå ytterligare ett slag för den underbara sillen på julbordet. Vi gör alltid massor av nya och gamla varianter och detta har ju som ni säkert redan vet till och med resulterat i en bok. Lyxlagat Sommarmat & Snaps heter boken, men sanningen är ju att sillen inte alls bara är en sommarmåltid. Jul, påsk och lite när helst man vill är också perfekt för en sillunch eller middag…
Ska man hålla sig till traditionerna så är väl detta en julsill, men jag tycker den passar helt perfekt även som en god lunch en fin sommardag. Läckert, enkelt och otroligt vackert på tallriken.
Sillsallad
2 saltsillfiléer
3 inlagda rödbetor plus lite lag
3 kalla, kokta potatisar
2 äpplen
1 saltgurka
3 salladslökar
1 gul lök
svartpeppar
persilja
I kockens glas: Mysingen Midvinterbrygd (11381)
I kockens öra: Elton John – Rocket Man
Börja med att skölja av sillfiléerna väl. Tärna därefter sillen i centimeterstora bitar. Ge rödbetor, potatisar, äpplen, saltgurka, salladslök och gul lök samma trevliga behandling och så visar det sig till sist att vi har kommit en väldigt bra bit på vägen till vår sillsallad. Ett helt gäng vackra små tärningar i olika finfina färger. Glädje!
Lägg alla tärningarna i en stor skål och blanda mycket varsamt runt. Krydda med lite peppar och ringla över några matskedar av lagen från de inlagda rödbetorna. Låt sedan hela glädjen dra i kylskåp någon timme.
Strö över finhackad persilja innan servering. En rejäl klick sillsallad på knäckebröd är helt magiskt gott!
—
Kryddsill
Fina smaker och toner av kryddpeppar och rosépeppar blandat med de söta och kryddiga nejlikorna och den malda ingefäran bjuder på en riktigt smakrik upplevelse. Supergott som ett alternativ till matjessillen eller kanske snarare ett tillskott. Gott är det hur som helst vänner. Njutning!
1 burk inläggningssill, 420g
1 dl 12% Winborgs ättika
1 dl socker
1,5 dl vatten
1 msk salt
20 kryddpepparkorn
ca 1 msk rosépepparkorn
3 lagerblad
2 tsk mald ingefära
1 tsk hela nejlikor
1 stor gul lök
I kockens glas: Skebo – Bruksöl (88157)
I kockens öra: Emmylou Harris – Shores of White Sand
Koka upp ättikssprit, vatten, socker och salt. Låt sjuda i 2-3 minuter och häll sedan över lagen i en bunke för att svalna helt.
Skölj sillfiléerna och skär dem i mindre bitar. Skala löken och skiva den fint.
Blanda kryddpeppar, rosépeppar, ingefära och nejlikor i en mortel och krossa kryddorna lite lätt.
Varva rivna lagerblad med sill, lök och kryddblandning i en glasburk och häll till sist över den kalla lagen. Låt dra i 2 dygn i kylskåp innan servering.