Makrillsomelett på Krokholmen

Makrillsomelett på Krokholmen

Man tager vad man haver när man befinner sig till sjöss.  Några ägg och en skvätt mjölk är det enda du behöver för att göra en omelett. Lite tomater eller skinka så har du en riktigt välsmakande lunch.

När vi befann oss ute på Krokholmen precis bredvid Ornö så var det så att maten  började ta slut, men med den vackra utsikten så rotar man gärna lite extra i skafferiet för att kunna stanna ytterligare en dag.

Vi gjorde en omelett med makrill i tomatsås med lök och lite riven potatis. Mycket gott och man kan som sagt använda vad man vill. Släng ihop en omelett med lite salami, soltorkad tomat och färsk oregano, eller gör en omelett med rökt lax, pepparrot och ruccola…

2 lätta portioner

4 ägg
1 dl mjölk
2 schalottenlökar
1 burk makrill i tomatsås
2 kalla, kokta potatisar
1½ dl riven ost
Smör
Salt & svartpeppar
I kockens glas – Mariestads Prima Lager (nr 1389)
I kockens öra – George Strait – Amarillo by morning
Servera en krispig grönsallad till med tomat, majs och gurka.

Jag tjatar gärna om den suveräna Mariestad Prima Lager. Kyl den väl och avnjut den i lä med solen i ansiktet så kommer ni att få uppleva stor glädje. Tillsammans med George Straits vackra gamla countryhit blir allt perfekt.

Dela receptet på hälften och gör 2 separata omeletter.

Finhacka löken och riv den kokta potatisen grovt och fräs allt i lite smör i en het stekpanna.

Vänd samman äggen med mjölken och salta och peppra. Slå över smeten i stekpannan. Tillsätt den rivna osten och dra ned värmen till medelvarm.

Dra hela tiden med en träslev från kanterna in mot mitten. När den sen börjar sätta sig så låt den vara. Total stek tid är ca 5-10 minuter. Låt den inte gå torr bara.

Lägg upp omeletten dubbelvikt på ett fat. Servera med en rejäl sked makrill i tomatsås och den goda salladen. Dra några varv med pepparkvarnen på toppen.

Smaklig spis gott folk!

//Frederik

Du kanske också gillar