Lyxlagat live på Gastro Academy

gastro academy lyxlagat

Hej vänner,

Idag är jag återigen på Gastro Academy och ställer till det. Ni som har koll på bloggen vet säkert vad det är, men för er som inte vet så kan jag berätta att jag brukar tillbringa många torsdagar på Gastro Academy i Täby. Glada gäster har köpt biljetter till en trerätters med ett förutbestämt tema som jag har valt. Förra torsdagen var det till exempel ”Filmvärldens Kulinariska Mästerverk” som tema.

För att sätta stämningen förra veckan så togs det inte filmduk och projektor så att vi kunde kika på några scener från filmerna som jag valt ut. ”Stekta gröna tomater”, ”Gudfadern” & ”Chocolat”. Jag lagade upp en trerätters ur dessa filmer och det blev en riktigt trevlig kväll. Idag är temat ”Chili, Cayenne & annat som bränns”, Kika in på Gastro Academys hemsida om ni är sugna på att komma förbi. Tror det finns några biljetter kvar.

Längs ned i detta inlägg följer receptet på Clemenza’s Meatball & Sausage Spaghetti från Gudfadern;

”Heh, come over here, kid, learn something. You never know, you might have to cook for 20 guys someday. You see, you start out with a little bit of oil. Then you fry some garlic. Then you throw in some tomatoes, tomato paste, you fry it; ya make sure it doesn’t stick. You get it to a boil; you shove in all your sausage and your meatballs; heh…? And a little bit o’ wine. An’ a little bit o’ sugar, and that’s my trick.” — Clemenza in ’The Godfather’

När det närmar sig varmrätt så har vi lämnat 20-talet och hoppat vidare till 40-talet’s New York. När Michael Corleone kallblodigt mördat polischefen & Virgil Solozzo så måste han gömma sig på Sicilien i minst ett år. Som tröst bjuder Clemenza på sin bästa rätt. Tomat, Korv, Frikadeller är bara några av de ljuvliga godheterna…

CLEMENZA’S TOMATOSAUCE & SPAGHETTI
with meatballs & sausages 

4 portioner

4 portioner spaghetti
2 vitlöksklyftor, finhackade
8 dl konserverade körsbärstomater
3 msk tomatpuré
2 salsiccias
400 g riktigt goda köttbullar
1 glas rött vin
2 msk strösocker
Olivolja
Färsk oregano
Havssalt & svartpeppar

Hetta upp lite olja i en stekpanna. Slanta korvarna och stek dem och köttbullarna till fin färg. Lägg åt sidan.

Hetta upp olivolja till mediumvarm i en gjutjärnsgryta. Skala och finhacka vitlöken. Fräs vitlöken i några minuter utan att den bränns, då blir den bitter och oanvändbar.

Tillsätt konserverade tomater och tomatpuré. Mosa lätt tomaterna och vänd runt. Låt koka upp och koka i cirka 5 minuter.

Vänd ner korvarna och köttbullarna och vänd runt. Slå på vin och socker och låt sedan sjuda i 20 minuter. Vänd runt då och då.

Koka upp vatten, salt som medelhavet. Ringla i lite olivolja och koka pastan al dente.

När tomatsåsen är klar, repa bladen på ett helt gäng oreganokvistar och vänd ner i grytan. Lägg upp pasta i djupa tallrikar och skopa över rikligt med tomatsås.

Buon Appetito Paisan!

 

Du kanske också gillar