Skaldjurscrêpes

skaldjurscrepes lyxlagat

Crêpes är en väldigt enkel rätt att fixa till och när man gör det med rätt fyllning så kan det bli precis hur lyxigt som helst. Gör några små varianter så har ni en fantastiskt fin förrätt till Valborgsmässoafton.

GRATINERADE SKALDJURSCRÊPES

Cirka 8 små ljuvliga crêpes

Crêpsen:
2 ägg
3 dl vetemjöl
6 dl mjölk
1 knivsudd salt
Smör
100g Västerbottensost
Förslag på skaldjur:
Blåmusslor
Räkor
Havskräftor
Kungskrabba
Fyllningen:
3 dl crème fraiche
2 salladslökar
1 litet knippe dill
1,5 msk skaldjursfond
1 dl vitt vin
1 tsk ljus maizena
1 vitlöksklyfta
1 krm vitpeppar
Salt

Fixa till era skaldjur. Skala och skölj om ni använder räkor och havskräftor. Dela benen på kungskrabba och gröp ur köttet. Koka ansade och tvättade blåmusslor i vitt vin och grädde i tre-fyra minuter om ni vill ha musslor. Släng då de som inte är stängda innan kokning och släng även de som inte öppnat sig efter kokning. Det är bara fantasin som sätter gränser för vad ni vill ha i era crêpes så klart.

Vispa ihop smeten till pannkakorna och grädde dem vackra och frasiga i smör i en liten gjutjärnspanna. Åtta stycken ganska små crêpes blir lagom.

Sätt ugnen på 225°C.

Koka varsamt upp crème fraiche med vin, fiskfond och finhackad dill. Skiva salladslökarna finfint och vänd ner dem i koket tillsammans med en pressad vitlöksklyfta. Krydda lätt med salt och vitpeppar.

Red av såsen med lite maizena utrört i 1 msk vatten. Den ska vara krämig och tjock. Vänd sedan ned era skaldjur och blanda varsamt.

Lägg upp en rejäl klick skaldjursröra på varje crêpe och vänd ihop dem. Riv över lite ost och gratinera glädjen i ugnen i 5-6 minuter tills osten smält.

Servera detta ljuvliga verk på akterdäck med en krispig grönsallad när solen står som högst och eftermiddagen ännu är ett oupptäckt äventyr.

Glad Valborg vänner! På Norsk Fisks Facebook finner ni fler välsmakande recept, signerade moi! 🙂 Kika gärna in tävlingen på bilden nedan om du är sugen på en ny assistent i köket.

//Frederik

ankarsrum

Du kanske också gillar