Linguine al Limone con Pecorino
Ni har väl koll på att min nya bok finns ute i handeln nu..? Kolla till exempel bokus och adlibris.
Denna maträtt har blivit en av favoriterna hemma hos oss. Jag vet att någon som testade receptet när jag skrev om det för ett tag sedan tyckte det blev oätligt rent ut sagt, vilket fortfarande förvånar mig otroligt mycket eftersom receptet kommer från den magiska kokboken River Café (den blå boken) och vi har lagat det med enorm glädje många gånger. Smaken är helt klart som baken! Haha, älskar töntiga klyschor! 😀
Linguine al Limone con Pecorino
4 portioner
400 g färsk Tagliatelle (bandpasta)
2 citroner
350 g pecorino färskriven
4 msk olivolja
1 vacker bunt färsk basilika
Havssalt och nymald svartpeppar
I kockens glas: Macrina (nr 2440)
I kockens öra: Andrea Bocelli – Because
Börja med att koka upp vatten till pastan. När det kokar, tillsätt rikligt med havssalt.
Ta fram en kall sautépanna (en vanlig kastrull fungerar givetvis) och pressa i saften från de båda citronerna. Tillsätt den rivna pecorinon (men spara cirka 50 g till senare) och vispa tills osten nästan smälter ihop med citronsaften.
Droppa i olivoljan lite i taget under omrörning så att det blandas väl.
Hetta försiktigt upp pannan och rör hela tiden tills det blivit en tjock, klumpig sås.
Lägg nu i pastan i det kokande vattnet och låt den koka al dente vilket endast tar en minut eller två. Häll då av nästan allt vatten. Spara cirka 1-2 msk pastavatten i pastan.
Häll över pastan i den varma citron- och ostsåsen och vänd runt så att pastan och såsen blandas helt. Låt pastan ligga och dra åt sig av citronen i några minuter så att pannan “torkar upp något”. Riv sedan över de vackra basilikabladen och peppra med nymald svartpeppar. Strö över den återstående rivna pecorinon och servera!
Helt overkligt gott!
Nu ses vi på min andra blogg!
//Frederik
Matpolisen
Det där låter alldeles underbart gott.
Tomas
Detta är förbaskat gott! När citronen och pecorinon ingår äktenskap blir det himmelskt… 🙂
Ha det gott!
Tomas
frederik
Tjena,
Visst är det väl super. Älskar denna måltid. Tack för era kommentarer!
//Frederik