Kräftströmming
Hej vänner,
Nu är det dags för ytterligare en inspelningsvecka för mitt program ”Överraskningen” på SVT. Vi kommer att hålla oss i Stockholmsområdet denna vecka och vi skall spela in två avsnitt under de närmsta dagarna. Vill ni se resultatet så sänds det i höst, klockan 18.30 i barnkanalen. 🙂
Här kommer ett av mina favoritrecept nu när det börjar osa sommartid och glädje! Receptet är från min bok Lyxlagat Sommarmat & Snaps som alltid känns lika aktuell när värmen gör sig påmind, haha! 🙂
Min fru fixar inte kräftor, det vill säga hon tål dem inte. De första åren kan ni gissa att jag retades eftersom hon hade rejäl huvudvärk efter varje kräftskiva. Konstigt att någon mår dåligt efter en kräftskiva, eller hur. Haha! Dock har det nu alltså visat sig att hon faktiskt är allergisk, stackarn. Då passar ju denna strömming perfekt eftersom smakerna är tydligt lika, men ändå helt fria från just kräftor.
Kräftströmming
500 g rensad strömming
1 dl passerade tomater
1 dillkrona
2 tsk dillfrö
1 rejäla nypor salt
Nymald svartpeppar
I kockens glas: Black Magic Woman (nr 11772) – Danmark
I kockens öra: Aretha Franklin – Rock Steady
Inte någon direkt anknytning mellan mat och dryck idag, förutom att de båda delarna är av högsta klass. Däremot passar ju drycken overkligt bra ihop med artisten. Black Magic Woman äger!
Sätt ugnen på 175°C.
Klipp bort ryggfenan på alla strömmingsfiléerna. Salta och peppra köttsidan och rulla ihop filéerna med skinnsidan utåt.
Lägg alla rullarna bredvid varandra i en ugnssäker form.
Lägg dillkronan på strömmingen och strö över dillfröna. Häll över de passerade tomaterna och baka av strömmingen i ugnen i cirka 14-15 minuter.
Ta därefter ut formen och låt glädjen svalna.
Servera glädjen med kokt potatis och livet är en fest. Även för kräftallergiker, haha!
//Frederik
Hasse-L
Tack för tipset om kräftströmming. Har också en hustru som är skaldjursallergiker, nybliven. Vi har ofta njutit av räkor o skaldjur men nu är det slut. Skall fresta med detta recept i höst.
lyxlagat
Tjena Hasse,
Glädje! Hoppas det smakar!
//Frederik