Kotletter i tomatsås
Hej vänner,
Från Save Food tävlingen som gick av stapeln för någon vecka sedan så fick jag lite tomatsås över och eftersom det var Save Food som gällde så sparade jag givetvis resterna. Det hade jag givetvis gjort ändå, men det blir ju så passande när tävlingen hette just Save Food.
Jag är en riktig ”junkie” när det gäller kött och när jag ser något med ett bra pris så slår jag alltid till och fyller frysen med glädje. Just nu hade jag en kotlettrad och den passade perfekt. Jag skar den i tjocka skivor och gav dem hastigt en vackert gyllene färg i lite smör och olja. Därefter lät jag dem sjuda på låg värme i tomatsåsen som jag hade över från mitt recept på frikadeller i tomatsås.
Tidigare hade jag fixat till en makalöst god gratäng med potatis och trattkantareller. Sätt ugnen på 175°C.
Skiva ett gäng potatisar med skal i 2-3 mm tjocka skivor. Finhacka ett knippe bladpersilja och blanda med 2 klyftor finhackad vitlök, 1 dl ströbröd, zest från 1 citron, 1 dl riven pecorino, salt och svartpeppar. Blötlägg 1 näve torkad svamp eller använd er av en stor näve färska goda svampar.
Olja in en ugnsform och strö ut 1/3 av ströbrödet. Lägg ut ett lager med hälften av potatisskivorna, fördela hälften av svampen ovanpå, strö över ytterligare 1/3 av ströbrödet och ringla sedan över olivolja. Fortsätt med resten av potatisen, svampen och ströbrödet. Toppa med olivolja och ställ sedan in glädjen i den varma ugnen. Cirka 60 minuter blir nog bra!
Servera den krispigt smakrika gratängen med en god skiva kotlett i tomatsåsen och lite pepprig rucola. Glatt äro livet för de som vågar leva! 😀
//Frederik
Millan
Grattis till vinsten i Toppits-utmaningen!