Pappardelle med bräserad purjolök
God fredag kära vänner,
Här i stugan laddar vi för italian friday och en riktigt trevlig helg. Innan dess ska jag in i studio med bandet där vi återigen skriver och spelar in för fullt. Kanske vi kan ta lite hjälp av min lille son. Elvis på gura är en given hit! 🙂
Veckans ”italian friday” tips är signerat J.Oliver och är helt grymt gott. Glädje!
Pappardelle med bräserad purjolök och krisp
4 portioner
3 purjolökar
3 klyftor vitlök
Några kvistar färsk timjan
1 glas vitt vin
1/2 l grönsaksbuljong
12 skivor prosciutto
Färsk pappardelle
Parmesan
smör
olivolja
Krispen:
1 handfull torkad porcini (vi körde med trattkantareller)
1 bit dagsgammal ciabatta delad i små kuber
2 klyftor lätt mosad vitlök med skalet kvar
1 kvist rosmarin
Ansa och skölj purjolökarna väl. Skiva dem i centimetertjocka skivor. Hetta upp en klick smör och lite olja i en stekpanna och frän purjolöken tillsammans med repade timjansblad. Slå på vinet och peppra lätt. Slå även på buljongen och täck sedan hela glädjen med skivor av prosciutto så att det blir som ett lock. Lägg sedan på ett riktigt lock på pannan och låt puttra på svag-medelvärme i 25 till 30 minuter.
Mixa den torkade svampen med brödet, salt och peppar till ett fint pulver. Hetta upp lite olivolja tillsammans med vitlöken och rosmarinkvisten. Fräs sedan svamp- och brödpulvret till en gyllene färg under omrörning. Lå torka på hushållspapper, lyft bort rosmarin och vitlök.
Koka upp vatten och salt i en stor kastrull. Koka pastan i cirka 2 minuter till al dente.
Ta bort locket av prosciutto från stekpannan och strimla den fint. Vänd ner den tillsammans med purjolöken. Rör också ner rikligt med riven parmesan och ytterligare en rejäl klick smör.
Häll av pastan, nästan allt vatten ska bort. Häll över pastan och den lilla matsked vatten som finns kvar i stekpannan. Vänd runt så att allt blandas väl och servera sedan direkt.
Riv över lite parmesan och strö över svampkrispet. Grymt!
Trevlig helg vänner!
//Frederik
mrs G Http://ifalldayswereholidays.wordpress.com
Det där lät ju gott! Kanske blir det en provlagning av din rätt, dock ej ikväll eftersom maken bjuder på mat och Champagne ute ikväll!
Mrs G