Kalkonspett med baconlindat äpple

kalkonspett

God, god fredag kära vänner. Idag är det grillreportage på schemat. En tidning kommer hem till mig och vi ska grilla i solig sommarvärme. Synd att det är kallt och regn just nu bara… Haha, det löser sig nog! 🙂

Passande till fredagens middagsglädje eller kanske en fin grillstund i helgen så kommer nedan ett recept ur min senaste bok Lyxlagat på grillen. Jag vill också som vanligt att ni ska ta en tur till min bokblogg där jag har lyckats få några rader skrivna av Robert Melin som är författare till veckans bok En handbok sushi… God läsning både här och där!

Kalkonen har ett utsökt kött. Det passar finfint att grilla och detta spett kan jag verkligen rekommendera. Som vanligt tycker jag ni ska packa kolgrillen, kasta loss och ge er iväg utskärs. Åk till Edö eller något annat vackert smultronställe. Bara ni lovar att lyxlaga maten så är jag nöjd.

Kalkonspett med baconlindat äpple

4 portioner

600 g kalkonfilé
3 vackra goda äpplen
1 nät gula steklökar
150 g tunt skivad pancetta
1 knivsudd cayennepeppar
1 citron
4 portioner ris
2 schalottenlökar
1 klick smör
1 msk gul curry
1 tsk flytande honung
4 dl crème fraiche
Salt och nymalen svartpeppar
I kockens glas: Ca Dei Frati Lugana del Garda (Import) – Italien
I kockens öra: Bob Marley – Redemption Song

Har ni tillgång till lite hickoryspån så är det mycket gott att blötlägga dem i tio minuter för att sedan linda in dem i folie. Picka lite hål i folien och lägg hela paketet på grillen under gallret. En mjuk och fin röksmak på maten blir resultatet av det hela.

Skär äpplena i båtar och linda in alla båtarna i en skiva pancetta. Skala steklökarna och skär kalkonen i ganska stora tärningar. Trä upp allt gottis på riktiga grillspett. Har ni spett av trä så måste de blötläggas i tjugo minuter först.

Pressa över citron över spetten och strö sedan över lite salt, peppar och cayenne. Låt spetten dra i svalkande skugga några minuter.

Tänd grillen och fixa med såsen. Finhacka schalottenlökarna och blondera dem i smöret i en liten kastrull. Strö sedan över curryn och låt fräsa i två – tre minuter. Blanda curryfräset med crème fraiche, honung och smaka av med salt och peppar. Låt stå svalt.

Koka upp vatten till riset. Jag tycker det är gott att använda grönsaksbuljong istället för att salta vattnet, men det gör ni som ni vill.

Lägg nu de läckra grillspetten på den heta grillen och be någon annan hälla i riset i det kokande vattnet. Cirka tio minuter på grillen är vad som behövs. Se till att det blir jämt och fint grillmönster runt om hela spetten.

Har ni lite äpple över så är det supergott att riva ner lite i riset. Garnera gärna med lite curry. Servera spetten rykande heta med den svalkande currysåsen. Glatt är livet så den glade.

Du kanske också gillar