Julskinka – ÄNTLIGEN!!!

Julskinka

Hej på er glada läsare av Lyxlagat, livsnjutarbloggen i köket… 🙂

Idag är det dags att blogga om julskinkan, den första. Vi gör en varje advent eftersom det går åt så väldans här hemma. Detta är vad som gör vintern uthärdlig för min del. All den underbara maten vi gör i vinterkylan. Ljuvliga dofter, smaker och köksstunder. Glädje!!

Mannerström är ju en mäktig herre i kökssammanhang och denna skinka är gjorde efter hans pipa. Resultatet blev faktiskt den godaste skinkan jag någonsin gjort och ätit. Rekommenderas varmt är alltså en underdrift som heter duga…

KOKT JULSKINKA

1 rimmad skinka med svålen kvar
1 gul lök
1 timjanskvist
3 lagerblad
10 kryddnejlikor
15 kryddpepparkorn

Lite dryck och musik kanske? Min favvo i låtlistan när det gäller jul är som vanligt The First Noël med Elvis & just idag tycker jag vi kan testa en gammal favorit även i glaset. Slottskällans Tomte…

Låt julskinkan ligga i kallt vatten i en bunke i två timmar.

Gör några snitt halvvägs genom löken och stoppa in lagerblad, timjanskvist, nejlikor och kryddpepparkornen likt bilden nedan;

Kryddlök

Ta upp skinkan och sätt en stektermometer i tjockaste delen. Lägg skinkan i en rymlig kastrull och täck med vatten. Lägg ner löken, täck med lock och koka upp.

Sjud därefter skinkan tills termometern visar på 75°C. Skumma spadet då och då.

Lyft ur skinkan när den är klar och låt den svalna. Spara spadet till Grönskålssoppan som kommer hör på bloggen inom några dagar… 🙂

GRILJERING

2 msk svensk (finmald) senap
2 msk grovkornig senap
1 äggula

Sätt ugnen på 225°C.

Blanda all senap med äggulan och bred den i ett jämt lager på skinkan. Griljera skinkan i den heta ugnen i 10-15 minuter tills den fått fin färg. Låt den svalna.

Tjohoooo!!!!

Nu ses vi på bokbloggen för några väl valda ord om choklad!

Du kanske också gillar