Janssons Frestelse

Yes, idag är det dags för Janssons Frestelse enligt gårdagens löfte. Tänkte också passa på att säga att bloggen står inför en del förändringar i stil och attityd vilket jag tror och hoppas att ni gillar. Från och med nu så kommer jag återinföra dagens låt och dagens dryck i min klassiska form ”i kockens glas & i kockens öra”. Jag har märkt att det har saknats av er kära läsare så nu är det med stor glädje jag presenterar …

I kockens glas: Nils Oscar Julöl 2012 (11776)
I kockens öra:  Elvis Presley – The First Noël

janssons frestelse, janssons, lyxlagat, julmat, julbord, svensk julmat, frederik zäll, lyxlagat

Wikipedia om Janssons Frestelse:
Enligt vissa källor har rätten tillskrivits operasångaren Per Adolf ”Pelle” Janzon (1844–1889). Han gjorde sig känd för att bjuda på en sexa med öl, snaps och ansjovisgratäng, vilket skulle ha givit upphov till namnet Janzons frestelse på denna typ av gratäng. Dock blev rättens namn inte allmänt accepterat förrän 40 år efter Janzons död.

Svenska gastronomiska akademien har i ’Gastronomisk Kalender 1989’ förklarat namnet med att en östermalmsfru, Elvira Stigmark (1886–1953), på en bjudning lät kokerskan fru Sofie Pauline Brogårde döpa ansjovisgratängen till Janssons frestelse efter en film med samma namn (filmen Janssons frestelse från 1928) där Stigmarks favoritskådespelare Edvin Adolphson hade huvudrollen.

janssons frestelse, janssons, lyxlagat, julmat, julbord, svensk julmat, frederik zäll, lyxlagat

JANSSONS FRESTELSE

4-6 portioner

1 purjolök
800 g potatis
1 burk ansjovisfiléer (125 g)
1/2 msk fint skuren dill
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 msk tomatpuré
ströbröd
smör

Sätt ugnen på 175°C och avnjut en av mina favoritpils. Bra låt av Aimee Mann!

Ansa och skölj purjolöken väl. Strimla den fint. Blondera den lätt i en kastrull med lite smör.

Öppna ansjovisburken, men slå inte bort spadet. Skala potatisen och skär även den i strimlor.

Varva potatis, purjolök, ansjovis och lite dill i en ugnssäker form. Avsluta med ett lager potatis.

Vispa ihop mjölken med grädden, ca 3 msk av ansjovisspadet & tomatpurén. Häll blandningen över potatisen.

Strö över ströbröd och klicka över lite smör. Garnera gärna med några hela ansjovisfiléer. Grädda i ugnen i ca 50-55 minuter. Känn på potatisen. Är den mjuk och har vacker färg så är det klart…

Glatt liv vänner! I morgon är det dags för en grymt bra gravad lax som ju även det är ett måste på julbordet.

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Malin Jansson

    Bra! Det inslaget har saknats!

  2. Susanna B.

    Jag föredrar den vegatariska Janssons Frestelsen. Har I manga år ”försökt” att gilla den traditionella men det går inte. Nu blir det vegetarisk variant med soltorkade tomater och fetaost. Ha det gott!