Julgodis, julgodis!

julgodis, chokladtryfflar, nougat, juldessert, godis, hemmagjort godis, hemmagjort julgodis, frederik zäll, lyxlagat

SNICKERS I FOLIE

1,5 msk smör
2 msk vetemjöl
2,5 msk ljus sirap
4 msk socker
1 näve hela salta jordnätter
100 g mörk choklad

Blanda samman smör, vetemjöl, sirap & socker. Låt koka ihop och sjuda i ca 5 minuter. Häll sedan ut kolan på ett bakplåtspapper och låt svalna något.

Strö över jordnötter och tryck ned dem lätt i kolan.

Smält chokladen i vattenbad och häll över kolan & jordnötterna. Låt svalna i kylen i mist en timme. Skär i bitar och rulla in i folie eller bakplåtspapper så att de inte klibbar ihop.

MARISPAN & NOUGATSTUBBE

1 dubbelnougat
50 g marsipan
50 g mörk choklad

Ta bort pappret på dubbelnougaten. Skär till och forma marsipanen så att den får samma form och storlek som nougaten.

Smält choklad och häll försiktigt över nougat- & marsipanbiten. Se till att både topp & sidor täcks av choklad. Låt stå svalt och skiva precis vid servering.

COGNACSMARSIPANBOLLAR

100 g marsipan
50 g mörk choklad
2 droppar röd karamellfärg
1 stänk cognac

Låt marsipanen få rumstemperatur. Blanda sedan ner karamellfärg med en gafgel och vänd noggrant runt.

Smaksätt marsipanen med cognac eller armangac efter sak och tycke.

Smält chokladen i vatten bad. Forma under tiden små bollar av marsipanen som sedan rullas i den smälta chokladen. Låt stelna på bakplåtspapper i kylen.

SNÖBOLLAR AV VIT CHOKLAD & PEPPARMINT

200 g vit blockchoklad
1 dl vispgrädde
1 droppe pepparmintolja
1 msk florsocker
1 msk vaniljsocker

Koka upp grädden och låt koka i 2-3 minuter. Ta kastrullen från värmen och smält den hackade vita chokladen i grädden. Droppa ner pepparmint och vänd varsamt runt någon minut och låt sedan smeten vila i 30 minuter.

Rör sedan smeten blank med en träslev och täck över med plastfolie. Låt smeten stelna i kylen över natten.

Blanda florsocker & vaniljsocker på ett fat. Forma den stelnade chokladsmeten till ca 20-30 st runda små tryfflar med hjälp av en tesked och handflatorna. Rulla dem i flor- och vaniljsockret och lägg dem sedan på ett fat i kylen till servering.

_

innis & gunn, bourbon cask, lyxlagat, chokladtryffel, chokladtryffel med öl, lyxlagat, frederik zäll

Sen har jag även fått smaka på en ny spännande öl som även är med i dessa grymt goda chokladtryfflar. Innis & Gunn Bourbon Cask Dark Ale släpptes nyligen på bolaget och bär på en grymt mjuk och fin sötma från ekfaten som tidigare lagrat bourbon. Ett öl som passar perfekt nu till jul, men även därefter till skillnad mot allt med tomat på etiketterna, haha! 🙂

CHOKLADTRYFFLAR MED MÖRK ALE

150 g mörk choklad
150 g mjölkchoklad
1 dl grädde
1/2 dl mörk ale
Kakao

Koka upp grädden och häll den över nedbruten choklad. Rör om tills ni har en jämn och fin smet. Tillsätt den mörka alen och blanda väl, låt sedan stå i kylskåp tills smeten satt sig och ni kan forma bollar med hjälp av en liten sked och tvättade händer.

Rulla bollarna i kakao så de inte blir kladdiga att ta i vid avnjutning! 🙂

_

Så ja, nu har vi en hel del gott att fixa med inför julbordet!! I morgon är det dags för Janssons Frestelse här på bloggen, väl mött då vänner!!

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. andy

    fantastiskt gott recept! rikitgt bra! 🙂

    http://www.smakrik.com