Helstekt gös med betsallad
Min far fick en hel nyfångad gös av en trevlig vän och ännu trevligare blev det ju när jag fick den av far. Jag funderade ett tag på vad jag skulle göra med denna otroligt lyxiga fisk och här kommer resultatet. Sjukt gott kan jag lova. 🙂
Klicka först och främst in er på bokbloggen där Ost & Vin går under luppen…
Helstekt gös med betsallad och kokt potatis
4 portioner
1 gös, urtagen ca 600-700 g
1 kruka rosmarin
1 kruka basilika
1 citron
500 g betor, gula och polka
150 g fetaost
Smör
Vit balsamvinäger
Olivolja
Salt och svartpeppar
Potatis – helst färskpotatis
I kockens glas: Trimbach Riesling (nr 2639)
I kockens öra: Elvis – A fool such as I
Sätt ugnen på 150°C. Koka upp vatten till betorna. Skala betorna och skär dem i klyftor. Koka dem nästan mjuka i saltat vatten. Känn med sticka när de är klara.
Koka upp en ny kastrull saltat vatten och koka potatisarna. Gärna med en dillkvist eller två.
Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och bryn fiskens båda skinnsidor rejält. Ta fisken ur pannan och lägg den i en ugnssäkerform med ryggfenan nedåt.
Salta och peppra fisken invändigt. Finhacka rosmarinbladen och hälften av basilikan. Blanda med lite citronzest och fyll sedan fisken med godiset. Ringla över olivolja.
Ställ in fisken i ugnen och baka den tills den är klar. Cirka 15-20 minuter gissningsvis. Känn efter med en kniv. Lossnar köttet lätt från ryggbenet så är fisken klar.
När 10 minuter återstår av fiskens ugnstid, blanda betorna med smulad fetaost, resten av basilikan, salt och peppar. Ringla över lite olja och vit balsamvinäger. Blanda runt och ställ in i ugnen bredvid fisken.
När allt är klart ska bara smöret smältas och skiras. Smält långsamt en riktigt rejäl klick smör i en kastrull och skeda bort det vita skummet som hamnar överst.
Servera sedan fisken med den ljumma betsalladen, kokt färskpotatis och skirat smör. En klyfta citron blir pricken över i:et.
//Frederik
Martina
Vilken lyx och få en hel fisk sådär! Rödbetor och fetaost är en ljuvlig kombo, ha en trevlig helg!