Gul curry i lergryta

DSC_0791

Visst, bilden är inte helt snygg och tilltalande, men vänta, jag kan trolla in en bild från min andra kokbok Lyxlagat i Lergryta så kanske det känns mer lockande…

Gul curry

Såja! 😀

En av familjen Zälls favoriter i lergryta är denna gula currygryta. Marie har blivit alldeles såld på att laga mat i lergryta och har nog snart lagat sig igenom hela boken. Den gula currygrytan är enkel och utsökt. Smaklig lyxlagning!

Jag brukar som bekant eftersträva långsam och kanske något svårlagad mat för att jag uppskattar pulande och fixande i lugn och ro, men nedanstående visa har en simpel melodi. Enkelt, men med fin klass och ytterst god smak av gul curry. Sjung för livet som Peps gör.

Klicka gärna in er på min bokblogg som idag har en bok om whisky som veckans utvalda godbit!

Gul currygryta med lövbiff

4 portioner

600 g Lövbiff
2 morötter
½ purjolök
3 klyftor vitlök
2 msk gul curry
1 tsk Sambal oelek
1 röd chili
1 msk Japansk soja
2,5 dl grädde
1,5 dl mjölk
1,5 dl vatten
1 köttbuljongtärning
Salt och svartpeppar
Smör till stekning
Serveras med basmatiris, sockerärter och tomater
I kockens glas: Nils Oscar India Ale (nr 1464) Sverige
I kockens öra: Peps Persson – Sicket Elände

Låten är ju bara för kunglig. Peps for President! Fukta grytan i vattenbad i 30 minuter.

Strimla lövbiffen i fina strimlor och slanta morötterna. Skala och finhacka vitlöken och tvätta och strimla purjolöken. Kärna ur chilin och hacka den fint.

Hetta upp lite smör i en stekpanna, lägg ner ovanstående i pannan. Häll på curryn och fräs i två minuter.

Vänd ner helheten i grytan. Häll grädden och mjölken i stekpannan och vänd runt. Tillsätt Sambal Oelek, soja, vatten och buljongtärning. Sjud i några minuter och häll sedan koket över köttet i grytan.

Ställ in grytan i ugnen och sätt den på 200°C. Låt stå i ca 50 minuter.

Garnera med lite grönt och servera grytan rykande het med basmatiris, strimlade sockerärter och vackra tomater.

Du kanske också gillar

  1. Helena Ljunggren

    Nä, nu får jag nog bannemig köpa mig en lergryta igen. Jag, mitt nucko, hystade ju vår när vi flyttade och sen har det inte blivit av att jag köpt en ny. Skärpning. Det ser riktigt gott ut!

  2. Helena Ljunggren

    Nä, nu får jag nog bannemig köpa mig en lergryta igen. Jag, mitt nucko, hystade ju vår när vi flyttade och sen har det inte blivit av att jag köpt en ny. Skärpning. Det ser riktigt gott ut!

  3. Marie

    ja tänk vad mycket bilden gör,-) Härligt med mat som ska stå 50 minuter, perfekt för lite afterski under tiden!

  4. Marie

    ja tänk vad mycket bilden gör,-) Härligt med mat som ska stå 50 minuter, perfekt för lite afterski under tiden!

  5. Ann-Sofi

    Vad kul att du skrivit kokböcker. Hoppas du får skriva fler.
    /www.matkirurgerna.blogspot.com

  6. Ann-Sofi

    Vad kul att du skrivit kokböcker. Hoppas du får skriva fler.
    /www.matkirurgerna.blogspot.com

  7. Maxiander

    Ser gott ut!
    Har ett problem, Tänkte göra dumpings och vill att det ska bli perfekt. Är det skillnad på ångkokare och ångkokare? Ska jag bara köpa enklast möjligaste?

    /A
    http://maxiander.se

  8. Maxiander

    Ser gott ut!
    Har ett problem, Tänkte göra dumpings och vill att det ska bli perfekt. Är det skillnad på ångkokare och ångkokare? Ska jag bara köpa enklast möjligaste?

    /A
    http://maxiander.se

  9. frederik

    Hej på er vänner,
    Klart du ska köpa en lergryta Helena. Det är ett måste! 🙂

    Det är inte mindre än 6 böcker i serien Lyxlagat som redan är klara eller i produktion. Hårt slit! 😉

    Tjena Maxiander, jag tycker de vanliga klassiska träångkokarna i flera ”våningar” fungerar perfekt. Kostar oftast inte så mycket och ger ett gott resultat.

    //Frederik

  10. frederik

    Hej på er vänner,
    Klart du ska köpa en lergryta Helena. Det är ett måste! 🙂

    Det är inte mindre än 6 böcker i serien Lyxlagat som redan är klara eller i produktion. Hårt slit! 😉

    Tjena Maxiander, jag tycker de vanliga klassiska träångkokarna i flera ”våningar” fungerar perfekt. Kostar oftast inte så mycket och ger ett gott resultat.

    //Frederik