Potatissoppa med vitlöksfrästa musslor

potatissoppa

Direkt från senaste numret av Allt Om Mat hamnar detta recept på min blogg. Lätt modifierat givetvis… Det var faktiskt min älskade Marie som lagade soppan och inte jag, men det var en riktigt riktigt god vardagssoppa och jag kan varmt rekommendera den en frusen kväll.

Jag skriver ju böcker som ni vet. Bok nummer tre Lyxlagat På Grillen hamnar i butik inom några veckor vilket känns otroligt spännande. Dessutom har jag tagit 99% av alla bilder till bok nummer fyra som släpps höst/vinter 2010. Puh! Tur är väl det eftersom jag numera är halvblind och absolut inte kan fotografera på ett par månader… 🙁

Denna vecka har jag haft Svensk Chokladbok som veckans utvalda bok. Maja Berthas är en mycket duktig författare som står bakom en bok om Sydafrikanska viner som släpps inom en snar framtid. Hon har även författat Chokladboken och idag har hon skrivit en krönika på min bok- och författarblogg.

Potatissoppa med vitlöksfrästa musslor

4 portioner

500 g potatis
1 purjolök
2 msk smör
1 liter grönsaksbuljong (2 tärningar)
1 stor burk musslor 450 g
2 dl lätt crème fraiche
1 bunt finhackad bladpersilja
2 klyftor vitlök
Salt & nymald svartpeppar
I kockens glas: Arthur Metz Gewurztraminer (nr 5249)
I kockens öra: Carla Bruni – Raphaël

Skala och dela potatisarna i mindre bitar och skölj och strimla purjolöken finfint.

Kunglig låt av presidentfrun Bruni. Franskt & magiskt!

Fräs lök och potatis i hälften av smöret. Tillsätt sedan buljongen och spadet från musslorna. Koka försiktigt under lock i cirka 10 minuter. Känn på potatisarna med sticka. Det ska vara helt klara.

Mixa soppan slät med en mixerstav och blanda därefter ner crème fraiche. Smaka av med salt och svartpeppar.

Fräs musslorna i det kvarvarande smöret. Finhacka vitlökarna och strö över dem tillsammans med persiljan.

Servera den rykande soppan med de vitlöksfrästa musslorna en kall frusen kväll då istapparna sitter fast som stuckatur på hustaket, men kanske ändå börjat släppa ifrån sig en droppe eller två. Det finns hopp gott folk, dt finns hopp!

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Maxiander

    Trevligt Frederik!
    Vågar man på sig den här? 🙂

    /A

    http://www.maxiander.se

  2. Erica ung fru och tvåbarnsmamma

    Mums! Vad äter du ikväll?
    Vi äter lördagsmiddag med tv:n på i bakgrunden. Lamminnnerfilè med potatispure smaksatt med chevrè, rödvinsås med mörk choklad i, grillade färska fikon med fikombalsamicoreduktion, ugnsbakade pärltomater och havtronsgourmetsås. MUMS!
    Recept kommer på bloggen, jag är ju en matgalning. Har precis korkat upp underbart rött vin.
    Nu är det helg!
    Kram! Erica
    – en ung tvåbarnsmamma

  3. frederik

    Tjena A,
    Givetvis. En riktig höjdare till vardagsmat. Byt ut burkmusslorna mot ett nät färska blåmusslor så har du en riktig lyxmåltid!

  4. frederik

    Hej Erica,
    Låter otroligt gott. Jag åt en fylld picnicbog som var alldeles utsökt. Bloggar om det i veckan som kommer! 🙂
    //F