Cannelloni med ricotta & spenat
Italiano, italiano… Det börjar närma sig fredag och här på skutan så är det inte det utnötta ordet fredagsmys som gäller utan det är Italian Friday som vanligt! 🙂
Marie har surfat och bläddrat i kokböcker för att hitta något spännande, gott italienskt att bjuda på och jag njuter och njuter i soffan bredvid.
För några dagar sedan var det dock jag som lagade italienskt här hemma. Cannelloni fyllda med spenat och ricotta, bakade i kryddig tomatsås. En riktig höjdare.
Om vi beger oss söderut mot Italien så kommer vi först och främst att passera Tyskland. Det finns en del goda pils där som ni vet. Kolla in denna krönika>>>
Cannelloni med ricotta & spenat
4 portioner
10 torkade cannelloni
1 gul lök
3 klyftor vitlök
150 g färsk spenat
15 lättorkade körsbärstomater i olja
250 g ricotta
1 näve finhackad färsk oregano
1 näve finhackad färsk timjan
400 g krossade tomater
2 dl vatten
1 röd chili
Riven parmesan
Olivolja
Salt & nymald svartpeppar
I kockens glas: Brolio (nr 2705)
I kockens öra: Dusty Springfield – Everybody Needs Somebody To Love
Visst, Dusty Springfield har inget med Italien att göra, men hon var trots det overkligt bra. Svängigare låt får man leta länge efter… 🙂
Börja med att sätta ugnen på 225°C och koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull. Koka era torkade cannelloni bara i två minuter så att de mjukas upp ngt. Ta upp dem och låt dem vila i en fuktig handduk.
Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp lite olja i en stekpanna och blondera löken. Hacka även de lättorkade tomaterna och låt dem fräsa med i pannan tillsammans med sköljd spenat. När spenaten sjunkit ihop, vänd ner ricottan och hälften av de färska örterna. Salta och peppra.
Fyll cannellonirören med smeten.
Blanda krossade tomater med resten av örterna, vattnet och en finhackad röd chili. Salta och peppra.
Häll hälften av såsen i botten på en ugnsform, lägg dit cannelloni och häll sedan på resten av såsen. Riv över rikligt med parmesan på toppen och baka sedan i ugnen i cirka 20 minuter.
Servera härligheten med en rucola- och rödlökssallad. Ljuva toner!
//Frederik