Grym lasagne i lergryta!
Hej på er gott folk. Om ni nu gjort som jag sa så kanske det blir en ärtsoppa till middag i kväll..? Om inte så har vi här en löjligt god lasagne istället.
Jag skriver och skriver som ni alla vet och böckerna blir bara fler och fler. Nu var det ju tänkt att min bok om barnmat (4 mån-2 år) skulle gå in på slutfasen för en release till sommaren, men det visade sig så att min bok om lergryta har gått och blivit en ganska populär liten pjäs så istället har nu förlaget bett mig att göra en riktigt rejäl uppgradering av den boken. Där är vi nu. Jag jobbar som en galning med just lergrytan och var faktiskt iväg igår och inhandlade en Tagine för att kunna vidga mina vyer ytterligasre. Glädje, glädje, glädje!!!
Nu till dagens middagstips. Vitlöksdoftande ljuvlig och underbart krämig. Den spännande kombinationen av kronärtskocka och parmaskinka tycker jag blev riktigt lyckad. Stor njutning utlovas för både er och era gäster som sitter runt bordet med ett glas rött och skrattar åt livet.
Lasagna di Parma con carciofo
Parmalasagne med kronärtskocka
4 portioner
1 paket färska lasagneplattor
100 g ricotta
1 burk konserverade körsbärstomter
1 burk kronärtskocksbottnar
3 solovitlökar
4 msk vetemjöl
50 g smör
5 dl mjölk
4 dl riven parmesan
2 paket parmaskinka
Färsk timjan
Balsamvinäger
Olivolja
Salt & nymald svartpeppar
I köksmästarens vackra glas finns lite Zenato Valpolicella Classico (nr 12385) Italien
I densammes högtalare hörs Pavarotti sjunga L’elisir d’amore ”Una furtiva lagrima”
Blötlägg er vackra och numera välanvända lergryta i ca 30 minuter.
Börja med att göra en bechamel. Låt smöret smälta långsamt i en kastrull, sänk värmen en aning och vispa ner mjölet. Späd sedan med mjölk under vispande. Låt sjuda under omrörning i ca 3 minuter. Vänd till sist ner parmesan och låt smälta. Smaka av med lite salt och nymald peppar. Ta bort kastrullen från värmen.
Stanna upp, sippa lite vin, lyssna på musiken… Ojojoj vad fint livet är…
Skiva kronärtskocksbottnarna fint och gör detsamma med solovitlökarna. Blanda det finskurna varsamt, salta och peppra lätt.
Häll körsbärstomaterna i en bunke och mosa dem ytterst lätt med en träslev. Hacka rikligt med timjan och blanda ner med tomaterna tillsammans med lite peppar och 2 msk vinäger.
Lägg ut ett lager pasta i botten på lergrytan. Slå på lite bechamelsås och sprid ut de skivade kronärtskocksbottnarna med vitlöken.
Lägg på ytterligare ett lager pasta, lite bechamel sedan timjanstomaterna.
Ett tredje lager pasta och bechamel skall på innan vi toppar hela ljuvligheten med ricotta och ett lager underbar prosciutto di Parma riven i småbitar. Ringla över lite olivolja, lägg på locket och ställt in glädjen i ugnen.
Sätt ugnen på 200°C och låt stå i ca 45 minuter. Ta sedan av locket och låt stå ytterligare i ca 10 minuter.
Servera den läckra lasagnen med en vacker, pepprig rucolasallad.
Njut av livet kära vänner!
Namn
k