Frasig lax- & räkpaj
FRASIG LAX & RÄKPAJ
4 portioner
4 plattor fryst smördeg, tinade
300 g Norsk laxfilé, skinn- och benfri
500 g Norska räkor med skal
2 msk smör
2 msk vetemjöl + lite till pudring
1 purjolök (det vita)
1,5 dl grädde
½ dl mjölk
400 g fryst spenat
färsk dill
1 ägg
citron
havssalt & svartpeppar
Kavla ut degplattorna något. Pudra dem lätt med mjöl och täck med fuktig handduk.
Smält smöret försiktigt i en kastrull tillsammans med lite citronzest. Vispa i mjölet till en klumpfri smet. Slå på grädde och mjölk och vispa väl. Tillsätt ansad, sköljd och fint skuren purjolök. Salta, peppra, vänd runt och låt gå på svag värme i 10 minuter till en grötliknande tjock smet. Dra kastrullen åt sidan.
Sätt ugnen på 200°C, varmluft.
Tina spenaten och låt den rinna av. Krydda med salt och peppar. Klä en plåt med bakplåtspapper. Lägg två degplattor bredvid varandra så att de överlappar med cirka 2 centimeter. Tryck ihop överlappningen så att ni får en stor platta. Lägg på spenaten nästan ända ut till kanterna.
Tärna laxbiten och gaffla ner den i den gräddkrämen tillsammans med skalade räkor. Skär några dillkvistar fint och vänd ner tillsammans med lite pressad citron. Fördela röran ovanpå spenaten.
Vispa upp ett ägg och pensla degplattans kanter. Lägg på locket genom att kavla ut de två kvarvarande plattorna och lägga även dem med lite överlappning. Vik upp och gaffla ihop alla kanter med stor noggrannhet. Pensla nu hela pajen med ägget. Picka några hål i pajens lock.
Baka av pajen i cirka 30 – 35 minuter tills pajen rest sig och fått fin färg. Servera med en krispig sallad med en syrlig vinägrett.
Kika så klart in på Norsk Fisk Facebook för att få koll på fler finfina fiskrätter. Glöm inte heller att ni numera har chansen att rösta in ett vin till systembolaget. Klicka på loggan ”TheBlackBox” för att läsa mer och lägga er röst!
Blogged.se – Sök efter bloggar» Blog Archive » Frasig lax- & räkpaj
[…] Lyxlagat […]
Millan
Ser gott ut m paj!
Men vá är det små gula på bilden??
Är det inte majs? 😉
Bara lite nyfiken 🙂
lyxlagat
Hej Millan,
Det är nog bitar av purjolök du syftar på, eller? Ingen majs… 🙂
//Frederik