Fiskpinnar kan vara sjukt gott!

Javisst! Nu när man har barn så ska man väl äta fiskpinnar med potatismos. Jag minns framför mig en tallrik med stekta rektangulära block från findus eller felix eller vilka det nu är som gör dessa frysta pinnar. Jag minns densamme tillverkarens pulvermos och en tub majonäs eller remouladsås.

Dessa minnen är inte från när jag var liten eftersom jag hade en mor som lagade allt från scratch och som inte ville veta av hel- eller halvfrabrikat. Nej, detta var snarare något jag åt när jag just flyttat hemifrån och ville ha snabbmat. Jag minns det med glädje, men det har aldrig slagit mig vad det egentligen är för mat. Det behöver ju inte vara frysta pinnar, pulvermos och en tub majonäs. Elvis ska få den riktiga versionen tänkte jag och, jisses vad gott det blev med ”riktiga fiskpinnar”… 🙂

Fiskpinnar med kokt potatis och remouladsås

4 portioner

600 g kravmärkt torskfilé
1 dl ströbröd
0,5 dl rågmjöl
Salt & nymald svartpeppar
Smör till stekning
Potatis till hela gänget
Remouladsås:
2 rumstempererade äggulor
2,5 dl matolja
1 tsk dijon
1 msk vitvinsvinäger
Salt & svartpeppar
Cornichoner & syltlök
Hela härligheten serveras med kokta gröna ärtor och en citronklyfta.

I kockens glas: Slottkällans Höstlager  (nr 11401)
I kockens öra: Tanita Tikaram – Twist in my sobriety

Lyxlagat godis,  jag lovar!! 🙂

Jag vet att det inte är höst, så en höstlager kanske är underlig att tipsa om nu, men det är ”rea” på en hel del fantastiskt goda drycker på saftkiosken just nu så då kan det ju vara läge att passa på… När Eskobar lirade på något tv-program i Tyskland för några år sedan så var Tanita Tikaram där som hedersgäst och lirade denna låt. Det är sällan jag blir tagen av kändisar och artister, men denna lilla gulliga tjej från just Tyskland är magiskt bra. Glädje!

Börja med att fixa till er remouladsås. Det är viktig att använda sig av rumstempererade ingredienser. Börja med att blanda samman vinäger, äggulor och dijon. Vispa därefter droppvis i oljan. Lite, lite i taget under konstant vispande. När det börjar sätta sig kan man tillsätta oljan i en tunn, jämn stråle under fortsatt vispande. Smaka av med salt och peppar. Ibland stänker jag i några droppar tabasco.

Finhacka en näve avrunnen syltlök och cornichoner och vänd ner dem i majonäsen. Smaka av och ställ svalt.

Koka upp vatten till potatisen. Skala och koka potatisarna i lättsaltat vatten tills de är klara. Passa på att förväll ärtorna i samma kastrull så sparar ni lite disk.

Skär torskfilén i ”fiskpinne-bitar” och torka dem lätt med hushållspapper. Blanda samman mjöl och ströbröd med en rejäl nypa salt & nymald svartpeppar. Vänd fiskbitarna i blandningen så att de täcks helt av paneringen.

Hetta upp en finfin klick smör i en stor stekpanna. Låt smöret fräsa klart innan fisken får hoppa i. Stek fiskpinnarna gyllene runt om.

Servera de krispiga fiskpinnarna med kokt potatis, gröna ärtor, den smakligt krämiga remouladsåsen och en klyfta citron. Toooookig glädje! 🙂

Nu är det ölbryggande i köket som gäller. Kolla in bokbloggen!

Du kanske också gillar