Fetaostfylld kyckling med potatisgratäng

dsc_0009

Mitt i veckan för de flesta, fredag för mig och Marie. Vi åker på vår årliga minisemester till Järvsö imorgon förmiddag. Där möter vi upp med syrran och hennes stora familj. I år är vi nog lite färre än vanligt och ändå blir vi 10 pers. Några åk i skidbacken och sen en ljuvlig pilsner till Gulsaschen. Kan det bli mycket bättre i snö?

Jag vet inte hur mycket jag hinner blogga under resten av veckan, men jag skall göra mitt bästa.

Här kommer ett gott middagstips en soft onsdag som just denna.

Fetaostfylld kyckling med potatisgratäng

4 portioner

Kycklingen:
4 kycklingbröstfiléer
100 g fetaost
12 soltorkade tomater
1 näve färska basilikablad
5 msk balsamvinäger
3 msk olivolja
Gratängen:
800 g potatis
2 gula lökar
2 solovitlökar
2,5 dl grädde
2,5 dl mjölk
2 dl riven ost
Salt & peppar
Smör
Servera en tomatsallad till

I kockens glas: Montepulciano d’Abruzzo (nr 2337)
I kockens öra: All Saints – Pure Shores

Detta vin har jag säkert redan tjatat om, men det är verkligen ett suveränt bordsvin. Kostar inte många kronor och bjuder på fina balanserade smaker. Köp hem ett gäng och ha till hands. Dagens låt är en gammal stänkarhit som folk kanske har glömt bort på sistone. Overkligt bra tycker jag den är hur som helst. Skön stämning utlovas! 🙂

Sätt ugnen på 225°C.

Skala och skiva vitlökarna finfint. Skala även lök och potatis och skär dessa i lugn och ro i 2-3 mm tjocka skivor.

Fördela vitlök, gul lök och potatis i en smord ugnssäker form. Häll upp mjölk och grädde i en bunke. Salta och peppra gräddmjölken rikligt och häll sedan det goda i formen. Se till att hälla ”överallt” och blanda sedan runt varsamt så att gräddmjölken når ända ner.

Strö över riven ost och baka av i ugnen i ca 45 minuter.

Skär en ”ficka” i kycklingfiléerna. Finhacka fetaost och soltorkade tomater. Blanda med strimlad basilika och fyll kycklingfiléerna med röran. Fäst gärna med tandpetare så att inte fyllningen rinner ut.

Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och bryn kycklingen runt om. Salta och peppra lätt. Lägg sedan över filéerna i en ugnssäker form, häll över oljan från stekpannan och ringla över balsamvinägern. Täck med folie och ställ in i ugnen när ca 15 minuter återstår på gratängen. Kycklingen skall ha en innertemperatur på 70°C. Då är den genomstekt.

Servera med en god tomatsallad och sköt om er vänner!

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Nils

    Var är receptet på gulaschen, har jag missat något?

  2. frederik

    Haha, jag vet inte om du har missat ngt. Gulaschen jag syftade på var på krogen i Järvsö, men HÄR finns ett bra recept om du är sugen! 😀
    //F

  3. Ingrid

    Vilken härlig kyckling det var- göööööör gott:) Tack för detta recept och alla andra härliga recept du delar med dig av:) Har provat dina ”små förätter”, delikat är förnamnet bara. Tack o bock:) Ha en härlig semester!

  4. frederik

    Tjena Ingrid, vad kul att det blev gott! Tack för din fina kommentar!

    Mvh Frederik

  5. Ida

    oj, denna kyckling ser så god ut! god middag mitt i veckan är allt som behövs för att varje dag ska kännas rolig! hoppas ni får det bra i järvsö, missa inte spa:t vid stenegård ifall ni beöver lite massage efter all skidåkning!

  6. Jennie

    Oh så gott!
    Tack för en inspirerande blogg!! // Jennie

  7. Jennie

    Oh så gott!
    Tack för en inspirerande blogg!! // Jennie

  8. Anna

    jag gjorde denna rätt i lördags ( dock använde jag röd pesto istället för soltorkade tomater, det var det jag hade hemma) och det blev vääääldigt gott 🙂 och mycket uppskattat av mina gäster. Så det här receptet hamnar bland mina favoritrecept i pärmen. Tack för alla goda recept du delar med dig av.

  9. Anna

    jag gjorde denna rätt i lördags ( dock använde jag röd pesto istället för soltorkade tomater, det var det jag hade hemma) och det blev vääääldigt gott 🙂 och mycket uppskattat av mina gäster. Så det här receptet hamnar bland mina favoritrecept i pärmen. Tack för alla goda recept du delar med dig av.